Öluffa i Skärgården - sommar
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm
Vandra 'Söder' och Djurgården i Stockholm

Stockholm kallas ofta för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia. Promenera runt Gamla Stan från 1200-talet, där du inte kan låta bli att känna dess medeltida stämning när du vandrar genom kullerstensgatorna förbi smala, färgglada hus från förr. Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

Du kan också välja att följa en historisk och pittoresk rundtur av Stockholms södra ö, Södermalm. Utforska kvarterets smala kullerstensgator, timmerstugor från 1600-talet och stora kyrkor. För att inte tala om fantastiska utsikter över Mälaren mot Gamla Stan, stadshuset och Djurgården.

Du kan även förlänga vandringen mot Stockholms unika Ekopark - världens första nationalpark mitt i en stad. Ekoparken är 27 km2 och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du vandra genom gamla skogar, besöka palats och bada från klippor vid vattnet.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Inga måltider

Vandring: flexibel 4-14 km (valfri)


Dag 2: Stockholm → Vaxholm
Vandra Bogesund på Vaxholm

Idag tar du morgonbåten från centrala Stockholm till den idylliska byn Vaxholm, förbi charmiga sommarhus och ett unikt landskap av tallklädda öar medan du väver dig genom de 30 000 öarna av denna skärgård. 

Resan börjar i charmiga Vaxholm, ofta kallad porten till Stockholms skärgård på grund av sitt läge precis vid kanten av denna vidsträckta skärgård. Anländer tidigt till Vaxholm och ger dig gott om tid att njuta av denna idylliska skärgårdsby med sin livliga hamn, färgglada trävillor och imponerande fästning.

Ett besök på fästningen och försvarsmuseum får inte missas. Den har använts för att försvara Stockholm i 400 år, och idag höjer den sig fortfarande imponerande över vattnet omkring.

För dig som redan vill ta på dig dina vandringsskor, gå till Bogesund naturreservat, en stor halvö som är förbunden med bro till Vaxön, där det finns stränder och vandringsleder genom sin rika naturliga och kulturella miljö.

Boende: Vaxholm, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 9.5 km (valfri)
Båttur: Stockholm-Vaxholm 1 tim


Dag 3: Vaxholm → Svartsö
Vandra Vaxön slinga

Idag följer du en självguidad vandringstur runt Vaxön, en 10 km lång slinga som tar dig längs kustvägar och slingrande bygator, med möjligheter att simma längs vägen.

Sedan går du tillbaka till den livliga hamnen och säger farväl till Vaxholm och tar eftermiddagsbåten rakt in i hjärtat av skärgården för att utforska denna ömetropol till fots. Stockholms skärgård är en till synes ändlös skärgård med 30 000 vackra öar, holmar och skär som ligger precis utanför Stockholms tröskel. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses det vara ett av världens naturliga underverk.

Svartsö är ditt första stopp. Landskapet är typiskt för den centrala skärgården, med skogar av tallar och ekar, öppna ängar och välbevarade byar. Det finns även två insjöar där bäver har setts njuta av områdets lugn och ro. Ön har en lokal skola för 20 barn upp till 16 år. Barn kommer från närliggande öar med skolbåt på sommaren och svävare på vintern! Vardagslivet with a twist!

Boende: Svartsö, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 10-15 km
Båttur: Vaxholm-Svartsö 1 tim 15 mins


Dag 4: Svartsö → Ingmarsö Finnhamm Svartsö
Vandra Båtluffarleden

Idag har du en spännande dag till fots när du öluffa mellan öarna med skärgårdsbåtar och roddbåt. Börja med en promenad till östra änden av Svartsö där skärgårdsbåten tar dig bara några minuter över till nästa stopp, Brottö. Ett par kilometer senare är du på Ingmarsö, ett levande ö med en livlig hamn och by. Följ "båtluffaleden" hela vägen över hela ön förbi det lokala bageriet och Femsunds badplats. En bro tar dig över till Kålgårdsön och sedan är det en kort promenad till slutet av ön där du förbereder dig för en kort öhopp över till Finnhamn, den här gången med roddbåt.

På Finnhamn fortsätter du på "båtluffaleden" som tar dig förbi stränder och öppet landskap till bryggan. Pausa vid bryggan och blicka tillbaka på dagens äventyr när du väntar på klipporna för skärgårdsbåten som tar dig tillbaka till Svartsö.

Boende: Svartsö, hotell
Måltider: Frukost & lunch
Vandring: 12-15 km
Båttur: Svartsö-Ingmarsö 15 mins; Finnhamn-Svartsö 30 mins


Dag 5: Svartsö → Gällnö Sandhamn
Vandra Gällnö & Karklö
 

Efter en morgonpromenad på Svartsö, fortsätter du till den lilla bryggan i Skälvik där du tar båten till Gällnö och njuter av en resa genom klustret av små öar som utgör den centrala skärgården. Tiden verkar ha stått stilla på Gällnö och de välbevarade historiska byggnaderna väcker minnen från svunna tider.

Den lilla livliga byn på Gällnö, med café och lanthandel, är väl värd ett besök innan du beger dig till andra änden av ön, förbi en blandning av betesmarker, skogar, klippor och stränder. En av gårdarna är fortfarande en fungerande gård och djuren betar fritt på de frodiga ängarna. Det är svårt att tro att vi befinner oss precis i utkanten av storstaden Stockholm!

Om tiden tillåter kan du ro den korta sträckan över till Karklö och njuta av en 2 km lång slinga runt denna fridfulla idyll. Sedan är det tillbaka igen till Gällnö brygga förbi en vacker strand innan du hoppar på nästa båt till den stiliga ön Sandhamn, så väldigt annorlunda från den lokala charmen på Gällnö, men precis lika vacker.

Boende: Sandhamn, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 8-14 km
Båttur: Svartsö-Gällnö 40 mins; Gällnö-Sandhamn 45 mins


Dag 6: Sandhamn → Stockholm
Vandra Sandhamn slinga

Det kan inte förnekas att Sandhamn är en lekplats för Stockholms rika och berömda. En charmig by vid vattnet med smala slingrande gränder och 1600-talshus, den har allt du behöver trots sitt avlägsna läge i yttersta skärgården.

Lämna sommarens liv och rörelse i byn och vandra en slinga runt hela denna sandiga ö som passerar stränder och vindpinade tallar. Du passerar förbi Fläskberget strand och utsiktspunkt, öns kyrkogård där de slitna gravstenarna fortfarande bär namnen på sjömän från hela världen tills du når Trouvillestrand på andra sidan ön. Trouville är det som lockar Stockholmare under sommarmånaderna och med sin långa strand av vit sand kommer det att göra sitt bästa för att locka dig in till det uppfriskande havsvattnet.

När du är tillbaka i byn, besök det mycket omtalade Sandhamn bageri och njut av en utsökt hemlagad kanelbulle innan det är dags att ge sig mot hamnen för att ta eftermiddagsbåten tillbaka till Stockholm.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 8 km
Båttur: Sandhamn-Stockholm 2 tim 15 min


Dag 7: I Stockholm

Stockholm kallas ofta för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Promenera runt Gamla Stan från 1200-talet, där du inte kan låta bli att känna dess medeltida stämning när du vandrar genom kullerstensgatorna förbi smala, färgglada hus från förr.

Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

Idag börjar din vandring precis utanför dörren. Du följer en historisk och pittoresk rundtur på Stockholms södra ö, Södermalm. Utforska kvarterets smala kullerstensgator, timmerstugor från 1600-talet och stora kyrkor. För att inte tala om fantastiska utsikter över Mälaren mot Gamla Stan, stadshuset och Djurgården.

Måltider: Frukost
Vandring: flexibel 4-14 km (valfri)