Haninge med cykel

Om du längtar efter en cykelresa med maximum flexibilitet och variation, så är vår cykelresa Haninge med Cykel helt rätt för dig!

Under cykelresan kommer utgångspunkten vara Horsfjärdens vandrarhem, med vackra Årsta Slott som granne. Härifrån finns varje dag en ny pärla att upptäcka inom cykelavstånd från vandrarhemmet; Tyresta nationalpark med urskog och glittrande sjöar; Utö semesterön med cykel- och vandringsleder samt vackra stränder; Dalarö med skärgårdscharm i överflöde; Gålö med havsbad och vackraste kustleden.
Mysig Österhaninge kyrka, Årsta havsbads stora sandstrand och elegant Årsta slott är alla bara runt hörnet!

Varje dag bjuds på ett nytt äventyr på två hjul!

Finns även 2 golfklubbar utanför dörren och 2 till inom några kilometer så glöm inte golfklubborna hemma!


Dagsturer med cykel

Förslag 1: Utö 
Cykla från Horsfjärden till Årsta Brygga. Skärgårdsbåt från Årsta Brygga till Utö. Cykling och/eller vandring på Utö/Ålö. Skärgårdsbåt från Utö till Årsta Brygga. Cykla Årsta Brygga till Horsfjärden

Efter en kort cykeltur längs småvägar till Årsta Brygga tar du båten bland de tusentals öarna som utgör den södra delen av Stockholms skärgård, till Utö. Använd dina cyklar på Utö för att njuta av öns kultur och natur. Cykla längs hela ön, korsa över en liten bro till gränsande Ålö där du hittar lugn och ro på en vit sandstrand och färska fiskrätter i en charmig fiskrestaurang med vackert sjöläge.

Utö även bjudar på flera vandringsleder längs kuststigarna, som passerar släta klippor vid vattnet och sandstränder. Besök byn med mysiga affärer eller går upp till väderkvarnen byggd 1791 för att njuta av en av Utös bästa utsikter. Alternativt besök gruvmuseet och lär dig mer om denna gruvsamhällets intressanta historia innan du tar båten tillbaka till Årsta Brygga.

Cykling: XX km
Vandring: Utö & Ålö

Båttur: 
Årsta Havsbad → Utö, 45 mins; Utö → Årsta Havsbad, 45 mins


Förslag 2: Tyresta nationalpark
Cykla från Horsfjärden till Tyresta nationalpark. Besök Tyresta by och vandringslederna. Cykla tillbaka till Horsfjärden

Cykla lugna små vägar till Tyresta nationalpark. Tyresta är ett skyddat område på cirka 5000 hektar med träd över 400 år gamla, glittrande skogssjöar och ett rikt djurliv. Hjort strövar fritt medan älgar väntar sin tur när skymningen faller. Ta en paus från att cykla och vandra istället stigarna genom de oändliga skogarna av tall och björk, ta ett uppfriskande dopp när du passerar en av de många sjöarna. Hitta den perfekta platsen och njut av lugnet och hisnande naturen i Stockholms närmaste nationalpark.

Cykling: XX km
Vandring: Tyresta nationalpark


Förslag 3: Dalarö
Cykla från Horsfjärden till Dalarö. Självguidad promendad genom byn. Cykla tillbaka till Horsfjärden

Cyklar genom åkrar och skogar tills du når den idylliska byn Dalarö, porten till Stockholms underbara södra skärgård. Dalarö är en gammal tullstation som utvecklades till en populär semesterort under den senare delen av 1800-talet på grund av sitt vackra läge och charmiga hus. Utforska de pittoreska smala gatorna av färgglada trähus med en självguidad promenad, simma från Schweizerdalens sandstränder eller besök den charmiga 1400-talskyrkan.

Cykling: XX km
Vandring: Dalarö


Förslag 4: Gålö
Cykla från Horsfjärden till Gålö havsbad förbi Stegsholms Gård. Vandra till utsiktspunkten & besök stranden. Cykla tillbaka till Horsfjärden

Cykla till Skälåker på Gålö-halvön där det finns en underbar vandringsslinga som passerar genom ett varierat landskap av skog och kust med havsutsikt vid varje sväng. Din vandring slutar vid en vacker sandstrand, det perfekta stället att vila dina trötta ben och ta ett dopp innan cykelresan tillbaka.

På vägen dit eller tillbaka kan ni stanna till vid Stegsholms Gård, en av de sista mjölkgårdarna i Stockholmstrakten, där det finns mysig cafe och bageri.

Cykling: XX km
Vandring: Gålö slinga


Förslag 5: Golf
Det finns även 2 golfklubbar utanför dörren och 2 till inom några kilometer så glöm inte golfklubborna hemma!


Lokala utflykter
I närheten av Horsfjärden finns vackra Årsta slott från 1660 med rik historia, fornlämningar och promenadstigar.

Årsta havsbad är Haninges största badort och har en imponerande sandstrand och mysiga små sommarhus.

Österhaninges kyrka har anor från 1320-talet, och är vackert belägget vid Österhaninges församlingshem.

Sunda gårdsmejeri tillverkar egna ostar med mjölk från Stegsholms gård vid Gålö - mer lokal tillverkad är svårt att hitta!


Boende på Horsfjärden

HANINGE
Horsfjärden vandrarhem
Horsfjärden är ett familjeägt vandrarhem som är stolt över sin personlig service. Det har ett perfekt läge för den som vill utforska skärgårdens smultronställen. Ett mycket trivsamt, fräsch och bekvämt boende med rum i huvudhus och även separata stugor.
Huvudhus har 8 dubbelrum, fullutrustat kök och 2 x allrum och stor altan med utsikt över golfbanan. Dusch & toalett i korridoren.
Fem fullutrustade stugor med egen terrace. 


Nivå

Dagsturerna varierar i avstånd från bara några kilometrar till ca. 40 km - se varje dagstur för exakta cykelavstånd. 

Terrängen är lätt kuperad och är blandad grusväg och asfalt så det är rekommenderat att ha med sig antingen en enkel MTB eller hybridcykel med lite grövre däck. 

Dalarövägen är en mycket trafikerad väg och alla våra dagsturer undviker att använda denna väg så mycket som möjligt. Vi använder istället små grusvägar även om avståndet blir lite längre.


Datum

Varje dag vår till höst


Pris

Huvudhus - dubbelrum
440 kr per person/natt i del av dubbelrum

Stuga

4-bäddstuga 2 000 kr/natt (2 dubbelrum)
6-bäddstuga 2 800 kr/natt (3 dubbelrum)
5-bäddstuga 3 200 kr/natt (innehar 3 enkelrum 2 dubbelrum)

Lakan: 175 kr per person
Städning: vid förfrågan
Frukost: 95 kr per person
Middag matlåda: 125 kr per person 

Cykelturer: detaljerad vägbeskrivning (på engelska), markerade kartor & GPX-filer: 100 kr per cykeltur


Extra tillval

Cykeluthyrning
Mountainbikes och hybridcyklar är lämpliga för denna resa - se vår cykeluthyrning för priser
20% rabatt på alla våra cyklar om de hyrs för våra turer


Galleri