Sörmlandsledens Pärlor - 8 dagar
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm
Alt: vandra genom Stockholms Nationalstadspark/Djurgården
Alt: vandra genom 'Söder' ön i Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr. Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

För dig som vill börja vandra kan vi erbjuda dig en självguidad vandringstur genom Stockholms unika national stadspark. Parken är 27 kvm och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du vandra genom gamla skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet.

Alternativt kan du ge dig mot den livliga "Söder" regionen i Stockholm och går genom de många pittoreska gränderna, passera historiska bostäder och kyrkor och en mängd imponerande utsiktspunkter över staden längs vägen.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen


Dag 2: Stockholm → Tullgarns slott → Trosa
Vandring: Tullgarns slott Trosa

På morgon hämtar vi dig och kör dig från Stockholm söderut till Sörmland och imponerande Tullgarns slott, ett kungligt slott från 1700-talet som ligger vid kusten med vacker utsikt över Östersjön. Efter ditt besök vandrar du söderut och njuter av ett landskap av skog och kust. Vandringen följer Sörmlandsleden som slingrar sig över 1000 km genom Sörmland förbi äkta vildmark, glittrande sjöar, kulturhistoriska områden och historiska monument.

Du passerar Furholmens underbar utsiktspunkt och Kömote badplats där du kan ta ett snabbt dopp i havet innan du fortsätter din vandring vidare till kustbyn Trosa.

Trosa är en charmig stad från 1600-talet som kallas "världens ände", eftersom den ligger vid Östersjöns kust med vidsträckta utsikt över havet runt omkring. Det lilla torget, omgivet av gamla trähus, markerar stadens centrum och stigen längs ån när den slingrar sig mot havet får inte missas. Obs att det är möjligt att förkorta vandringen.

Boende: Trosa, bed & breakfast
Måltider: Frukost
Vandring: Tullgarn → Trosa 15-20 km


Dag 3: Trosa → Stendörren → Sävö → Nynäs → Trosa
Vandring: Stendörren, Sävö, Mättinge  Nynäs slott

Efter frukost kör vi dig från Stockholm till Stendörrens naturreservat i Sörmland, som av många anses vara en av de vackraste skärgårdarna i Sverige på grund av sin känsla av lugn och ro i en orörd natur. Här har du några timmer att utforska reservatet och vandra över de många öarna tack vare deras spännande system av hängbroar, eller varför inte besöka utsiktspunkten eller Naturum centrum eller tar ett dopp i det uppfriskande Östersjön.

Båten tar dig sedan från Stendörren den korta vägen till Sävö naturreservat, en ö bland den vackra sörmländska skärgården. Här vandrar du längs Sörmlandsleden som leder dig runt hela ön. Efter övandringsturen hämtar båten dig igen för att kör dig vidare till fastlandet där du fortsätter följa Sörmlandsleden hela vägen till det vackra Nynäs slottet via Sandviks badplats. Här väntar transfern tillbaka till Trosa.

Boende: Trosa, bed & breakfast
Måltider: Frukost
Vandring; Stendörren → Sävö → Sandvik 14-18.5 km
Båtturer: Stendörren → Sävö 15 minuter; Sävö → Mättinge 15 minuter


Dag 4: Trosa → Nyköping
Vandring Nyköpingsån, etapp 45 av Sörmlandsleden

Idag har du en ledig dag i Trosa för att besöka byn, hamnen, kyrkan och museet. Om du vill sträcka på benen innan du går ombord på båten finns det en kort promenad genom byn och längs ån. Du tar sedan bussen och fortsatta resan från Trosa till Nyköping, en historisk stad med en livlig hamn.

Vandringsturen idag följer den pittoreska Nyköpingsån från hamnen genom stadens centrum och vidare till det öppna landskapet. Du passerar många intressanta sevärdheter längs vägen, inklusive Nyköpings landmärke - Nyköpingshus, Hållet naturreservat, Slabro hällristningar och bro efter bro, var och en med sin historia att berätta. Efter att ha korsat det öppna landskapet slutar din promenad i Oppeby, där du tar bussen tillbaka till Nyköping.

I kväll tar du en promenad till den livliga hamnen och njuter av sin livliga stämning.

Boende: Nyköping, hotell
Måltider: Frukost & middag
Vandring; 8 km


Dag 5: Nyköping → Nävsjön → Nävekvarn
Vandring runt Nävsjön & etapp 36 av Sörmlandsleden

En transfer hämtar dig på morgonen från ditt hotell och tar dig genom vackra Kiladalen till Nävsjön - ett populärt resmål för utomhusaktiviteter. När du vandrar stigarna genom Nävsjön naturreservat tänk på att tallarna som omger dig är över 250 år gamla, med många över 350 år. Om bara träd kunde prata ...

Din vandring börjar med en 8 km lång slinga runt sjön, som följer tätt stranden och erbjuder många möjligheter till bad och passerar vackra utsikter längs leden. Efter att ha avslutat slingan fortsätter du sedan mot Nävekvarn. Sörmlandsleden tar dig nu genom djupa skogar mot Bråviken.

Följer Bråvikens kust för att sedan stiga upp berget Nävekvarn Klint där du njuter av hänförande utsikter över Bråviken. Vila en stund och bara njuta av utsikten innan du går ner mot Nävekvarns kustby, som har en rik gruvhistoria. Nävekvarn är ett riktigt paradis för vandrare tack vare de många Sörmlandsleden etapper som börjar och slutar här i den lilla byn.

Boende: Nävekvarn, bed & breakfast
Måltider: Frukost &
 lunch
Vandring; 17,5 km


Dag 6: Nävekvarn  Buskhyttan → Koppartorp Simonberget Nävekvarn
Sörmlandsleden-slingor: Kummelberget, Gruvslinga, Simonberget, Skäret och vandring till och från Buskhyttan

Idag tar du bussen från Nävekvarn till Buskhyttan. Från Buskhyttan går du sedan ca. 4 km till Koppartorp. När du kommer fram till Koppartorp finns det många rundslingor att utforska. En av slingorna tar dig runt foten av Kummelberget, en annan slinga tar dig genom ett tidigare gruvområde och den tredje slingan tar dig upp till Simonberget där du njuter av en hänförande utsikt över landskapet omkring.

Tillbaka från Simonbergets höjder vandrar du över till Koppartorp, ett område rikt på kultur och historia där du kan besöka den lokala hembygdsgården, kyrkan från 1620 och gruvmuseet från 1300-talet. En underbart bevarad del av historia. Det är en kort promenad tillbaka till Buskhyttan och sedan buss tillbaka till Nävekvarn. På kvällen rekommenderar vi en kvällspromenad runt lilla ön Skäret, en bro från Nävekvarn.

Boende: Nävekvarn, bed & breakfast
Måltider: Frukost, lunch & middag
 
Vandring; 14 km 


Dag 7: Nävekvarn Ålbäck → Nyköping
Vandring etapper 37, 38 & 39 av Sörmlandsleden

Idag börjar din vandringtur direkt från Nävekvarn och vilken dag ni kommer uppleva idag!

Vandringsleden följer den spektakulära Bråviken-kusten och njuter av kustlandskap från både vattenkanten och bergstoppar längs vägen, med vidsträckta utsikt över havet. Detta är en vacker kustetapp som Sörmlandsleden utnyttjar maximalt.

Ta en paus från stigen och njut av olika badplatser som du passerar längs vägen.

En transfer möter dig i slutet av dagens vandring och tar dig tillbaka till Nyköpings livliga hamn.

Boende: Nyköping, hotell
Måltider: Frukost & middag
Vandring; 18 km


Dag 8: I Nyköping
Avresa, lokala vandringar

Efter en lugn frukost är det dags för ditt vandringsäventyr att ta slut. Om du har extra tid idag kan du njuta av några lokala promenader längs Sörmlandsleden söderut mot Lindbacke-Svanbacke naturreservat och Ryssberget naturreservat, både som bjuder på vackra utsiktspunkter över Kiladalen.

Meals: Breakfast