Sörmlands Glittrande Sjöar
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr.

Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något som passar just dig.

Ett bra alternativ är att hyra kajaker i Stockholm och upptäcka staden som sin vackraste sida, från vattnet. Upptäck öarna, kanalerna och vikarna i centrala Stockholm i din egen takt och njut av den fantastiska utsikten runt varje hörn. Du kan också välja att ta en guidad kajaktur så att du inte missar de bästa utsikterna!

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen
Alt: kajaktur i Stockholm


Dag 2: Stockholm → Mariefred

Idag börjar med en ångbåtstur som tar dig från Stockholm, över Mälaren, till den charmiga byn Mariefred. Med sitt läge vid sjön, många butiker och kaféer och historiska byggnader inklusive det imponerande Gripsholms slott är byn väl värt ett besök.

Du har sedan en ledig eftermiddag för att njuta av Mariefred, grundat 1605 och känt för sina smala, slingrande gator och färgglada trähus samt att vara hem för ett av de viktigaste och vackraste slotten i regionen, Gripsholms slott.

Om tiden tillåter kan du ta ångtåget till Taxinge slott som är inte bara en fin herrgård beläget i vackra omgivningar vid sjön utan är även känt för sin kakbuffé med över 65 hemlagade kakor. Efter din energipåfyllning tar du ångtåget tillbaka till Mariefred.

Alternativt kan du hyra en kanot och njuta av att paddla i Mälaren och beundra Gripsholms slott från alla vinklar.

Boende: Mariefred, bed & breakfast
Måltider: Frukost
Alt: ångtåg Taxinge ↔ Mariefred
Alt: kanotpaddling på Mälaren


Dag 3: Mariefred → Åkers Styckebruk → Marvikarna Klämmingen

Efter kanotintroduktionen paddlar du lugnt genom Marvikarnas fantastiska landskap. Paddlingssträcken bjuder på 4 smala sjöar mellan Åkers och Laxne som har sin egna unika karaktär på grund av sin geologiska historia - berget delas i två och som ett resultat gränsar Marviken idag med 50 meter höga klippor.

Ta en paus från paddlingen och vandra en kort stund på Sörmlandsleden upp på klipporna ovanför sjöarna. Här kan du njuta av din picknicklunch med utsikt över den vackra skogen som omger dig.

Efter lunchen återvänder du till dina kanoter och fortsätter paddla över den långsmala sjön Klämmingen. Dra nytta av det rena, färska vattnet när du stannar vid en av de små badplatserna längs sjön. Njut av stillheten när du paddlar mitt i sjön, och lyssnar på fåglarna och det mjuka vågsskvalpet omkring dig . En kort stund efter att har paddlat i Klämmingen hittar du ditt camp vid Klämmingens stranden, där ditt tält har sätts upp inför kvällen.

Före middagen kan du också ge dig iväg och besöka en annan utsiktspunkt uppe på klippan med vacker utsikt över Klämmingen.

Boende: Klämmingen, camping
Måltider: Frukost, lunch & middag
Paddling: 13 km
Lift: 4 (40 m, 50 m, 20 m & 300 m)


Dag 4: Klämmingen → Södertuna slott Gnesta → Sillen Mälby

Efter frukost säger du farväl av ditt tält och fortsätter ditt kanotäventyr nerför Klämmingen medan du njuter av det vackra landskapet och sommarsolen. Vid Klämmingbergsbadet kan du bada eller ta en kort promenad längs Sörmlandsleden upp till en mäktig utsiktspunkt över hela Klämmingen. Paddla sedan förbi vackra Södertuna slott och njut av sin fantastiska utsikt över Frösjön.

Efter morgonens paddlingstur i den friska luften ser du fram emot att stanna vid Gnesta för att vila och njuta av en välförtjänt lunch. Efter lunch fortsätter din resa nerför den smala Sigtunaån som öppnar sig i dagens sista sjö - Sillen. En till vacker sjö, där du kan uppskatta lugnet och naturen när du paddlar till ditt boende, ett säteri som ligger vid Sillens strand i utkanten av Gnesta.

Boende; Gnesta, bed & breakfast
Måltider: Frukost, lunch & middag
Paddling: 17 km
Lift: 1 (900 m)


Dag 5: Mälby  Sillen Trosaån Trosa

På morgonen tar du fram kanoterna för sista gången och fortsätter paddla mot Sillens lilla badplats. Sedan kommer du säga farväl av Sörmlands sjöar och fortsätter resan längs Trosaån hela vägen till Trosa.

Trosa besöks av många stockholmare under sommarmånaderna på grund av sitt unika läge omgivet av både öppet landskap och en fantastisk skärgård. Du kommer fram till Trosa på eftermiddagen och har tid att ta en promenad runt denna charmiga lilla stad och njuta av sina många restauranger, butiker och livliga hamnen.

Boende: Trosa, bed & breakfast 
Måltider: Frukost &
lunch
Paddling: 16 km
Lift: 2 (beror på vattennivån)


Dag 6: Trosa Stockholm

Idag har du en ledig dag i Trosa och kan antingen promenera genom Trosas mysiga gator och njuta av semesterkänslan av denna semesterstad med sina många butikerna, kaféerna och restaurangerna, eller varför inte komplettera din paddlingsresa och hyra en havskajak och utforska vattnet i Trosas vackra skärgård.

Alternativt kan du välja att hyra en cykel och cykla från Trosa till kungliga Tullgarns slott från 1700-talet som ligger vid kusten med fantastisk utsikt över Östersjön. Koppla av och ta en promenad genom de härliga trädgårdarna innan du cyklar tillbaka till Trosa.

Om du vill helst avsluta din semester med ett dopp i Östersjön så kan du hyra en cykel och ger dig mot närliggande Öbolandet med flera lokala stränder.

Du bestämmer när du vill ta bussen från Trosa tillbaka till Stockholm.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost


Dag 7: I Stockholm

Se dag 1 för olika alternativer

Måltider: Frukost
Alt: kajaktur i Stockholm