Öluffa i Skärgården - sommar 9 dagar
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr. Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

Idag börjar din promenad precis utanför din dörr. Du följer på egen hand en historisk och pittoresk vandringstur på Stockholms södra ö, Södermalm. Utforska kvarterets smala kullerstensgator, timmerstugor från 1600-talet och stora kyrkor. För att inte tala om fantastiska utsikter över Mälaren mot Gamla Stan, det ståtliga stadshuset och Djurgården.

Ta gärna en paus under din promenad för att shoppa eller varför inte gå in på ett av museerna du passerar.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen
Vandring: 4-10 km (flexibel)


Dag 2: Stockholm → Vaxholm

På morgonen tar du skärgårdsbåten rakt in i hjärtat av Stockholms skärgård för att utforska denna ömetropol till fots. Stockholms skärgård är en till synes ändlös skärgård med 30 000 vackra öar, holmar och skär som ligger precis utanför Stockholms tröskel. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses det vara ett av världens naturliga underverk.

Första stopp är på charmiga Vaxholm, ofta kallad porten till Stockholms skärgård på grund av sitt läge precis vid kanten av denna vidsträckta skärgård. Anländer tidigt till Vaxholm och ger dig gott om tid att njuta av denna idylliska skärgårdsby med sin livliga hamn, färgglada trävillor och imponerande fästning.

Ett besök på fästningen och försvarsmuseum får inte missas. Den har använts för att försvara Stockholm i 400 år, och idag höjer den sig fortfarande imponerande över vattnet omkring.

För dig som redan vill ta på dig dina vandringsskor, gå till Bogesund naturreservat, en stor halvö som är förbunden med bro till Vaxön, där det finns stränder och vandringsleder genom sin rika naturliga och kulturella miljö.

Boende: Vaxholm, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 10 km (flexibel)


Dag 3: Vaxholm → Gällnö → Sandhamn

Idag fortsätter ditt äventyr genom skärgården och dagens destination är Gällnö. Landskapet på Gällnö är typiskt för den centrala skärgården, med skogar av tallar och ekar, öppna ängar och välbevarade bosättningar. Det finns en gård som är fortfarande i bruk så var inte förvånad on du går förbi betande kor, och den lokala baren serverar mat oftast från öns egna råvaror.

Möjligheten att bada är aldrig långt borta - det här är skärgårdsliv när det är som bäst. Du kan också öhoppa från Gällnö över det smala sundet till Karklö tack vare roddbåtarna. Frisk havsluft och vackert landskap garanterar en underbar dags vandring.

Efter din vandringstur på Gällnö är det tillbaka till skärgårdsbåtarna och vidare till Sandhamn, som ligger långt ut i skärgårdens yttersta del.

Boende: Sandhamn, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: ca. 6-12 km (flexibel)

 


Dag 4: Sandhamn → Dalarö

Det kan inte förnekas att Sandhamn är en lekplats för Stockholms rika och berömda. En charmig by vid vattnet med smala slingrande gränder och 1600-talshus, den har allt du behöver trots sitt avlägsna läge i yttersta skärgården.

Lämna sommarens liv och rörelse i byn och vandra en slinga runt hela denna sandiga ö som passerar stränder och vindpinade tallar. Du passerar förbi Fläskberget strand och utsiktspunkt, öns kyrkogård där de slitna gravstenarna fortfarande bär namnen på sjömän från hela världen tills du når Trouvillestrand på andra sidan ön. Trouville är det som lockar Stockholmare under sommarmånaderna och med sin långa strand av vit sand kommer det att göra sitt bästa för att locka dig in till det uppfriskande havsvattnet.

När du är tillbaka i byn, besök det mycket omtalade Sandhamn bageri och njut av en utsökt hemlagad kanelbulle innan det är dags att ge sig mot hamnen för att ta eftermiddagsbåten tillbaka till Stockholm.

Sedan är det tillbaka på sen eftermiddagsbåten med destination Dalarö.

Boende: Dalarö, vandrarhem
Måltider: Frukost
Vandring: 8 km (flexibel)


Dag 5: Dalarö → Huvudskär/Fjärdlång → Dalarö

På morgonen har du chansen att utforska pittoreska Dalarö med sina smala gator med färgglada trähus innan du tar båten till Huvudskär, en ösamling med fantastiskt läge i skärgårdens yttersta delar. Bara resan ditt är ett äventyr, och väl på plats kommer ni känna att ni har nått världens ände!

Du följer kusten runt den största ön längs slätslipade, kala stenar och njuter av det karga landskapet och känslan av avlägsenhet när du blickar ut över den öppna horisonten i det magiska ljuset. Ljuset på Huvudskär är välkänt och har fängslat så många konstnärer och fotografer genom åren. Bomullsgräs och ljung växer i sprickorna mellan de kala klipporna och om du har tur kan du se en säl njuter i solskenet på de kala klipporna.

Vandring är begränsad på Huvudskär men det är en upplevelse i sig att komma ut till de här avlägsna öar. Om du är ivrig att sträcka benen ytterligare kan du öhoppa på väg tillbaka till Dalarö på Fjärdlång, där du kan vandra runt ön upp till högsta punkten, Tysta Klint, för underbar utsikt över södra skärgården.

Boende: Dalarö, vandrarhem
Måltider: Frukost
Vandring: 2-8,5 km (flexibel)


Dag 6: Dalarö → Gålö Dalarö → Ornö

Idag en taxi tar dig från Dalarö taxi till Skälåker på Gålö-halvön där det finns en underbar vandringsslinga som passerar genom ett varierat landskap av skog och kust med utsikt runt varje hörn. Din vandring slutar vid en vacker sandstrand, det perfekta stället att vila dina trötta ben och ta ett dopp.

Njut av landskapet och lugnet tills taxin hämtar dig och tar dig tillbaka till Dalarö, där du tillbringar en stund och kan ta en kort självguidad vandringstur som passerar den vackra utsiktspunkten vid Lotsberget.

Sedan är det dags att säga farväl av Dalarö och ta kvällsbåten vidare till Ornö, en av de största öarna i södra skärgården.

Boende: Ornö, hotell
Måltider: Frukost & middag
Vandring: 4,5-11 km (flexibel)


Dag 7: Ornö → Utö

Ornö är den största ön i södra skärgården och har traditionellt varit mindre exploaterad för turism än några av de angränsande öarna och är idag en ö med ett levande samhälle som ännu inte upptäckts av storskalig turism.

Din vandring i dag börjar direkt från ditt hotell och tar dig genom den unika naturen runt Mane Äng, med både skogs-, öppet- och kustslandskap. Öns elpodtaxi kommer sedan hämta dig och tar dig till andra sidan ön där du inte få missa en promenad upp till Ornös utsiktspunkt på Telegrafberget, södra skärgårdens högsta punkt.

Besök även Ornö Kyrka, Ornös lilla by med sin pittoreska kyrka och kafé vid vattnet, därifrån du tar kvällsbåten vidare till semesterön Utö.

Boende: Utö, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 10 km (flexibel)


Dag 8: Utö → Fjärdlång → Stockholm

På morgonen vandrar du längs kustslingan i Utös naturreservat. Pausa och njuta av de släta klipporna vid vattnet samt små sandstränderna och andas den friska, rena skärgårdsluften. Öns lilla byn Gruvbyn har också något att erbjuda med sin gruva, museum och väderkvarn högt uppe på kullen. Butiker och restauranger ger ön en vänlig stämning.

Då är det dags att avsluta ditt vandringsäventyr och säga farväl till öarna i Stockholms underbara skärgård och tar eftermiddagsbåten tillbaka till fastlandet. Kolla när skärgården förändras från de avlägsna öarna i yttersta skärgården till de mer bebodda öarna när du närmar dig staden, förbi pampiga sjövillor. 

Båten tar dig direkt till centrala Stockholm, där du hämtas och transporteras direkt till ditt hotell.

Alternativet finns idag att öhoppa på väg tillbaka till Stockholm vid Fjärdlång, om du inte redan besökte ön på dag 5, och vandra upp till Tysta Klint utsiktspunkt, öns högsta punkten, för att säga farväl till den magnifika Stockholms skärgård.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 6-10 km (flexibel)


Dag 9: I Stockholm
Beroende på din avresetid kan du ta en promenad längs Stockholms flottaste boulevard, Strandvägen, förbi extravaganta lägenheter och båtar. Strandvägen leder till Djurgården, en park där du hittar Stockholms unika national stadspark. Parken är 27 kvm och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du vandra genom gamla skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet.

Måltider: Frukost
Vandring: 4-10 km (flexibel)