Öluffa i Skärgården - vår/höst
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm
Alt: vandra genom Stockholms Nationalstadspark/Djurgården

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr. Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

För dig som vill börja vandra kan vi erbjuda dig en självguidad vandringstur genom Stockholms unika national stadspark. Parken är 27 kvm och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du vandra genom gamla skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet. 

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen
Vandring: Flexibel
  


Dag 2: Stockholm → Dalarö

Vandring genom 'Söder' i Stockholm 

Idag börjar din promenad precis utanför din dörr. Du följer på egen hand en historisk och pittoresk vandringstur på Stockholms södra ö, Södermalm. Utforska kvarterets smala kullerstensgator, timmerstugor från 1600-talet och stora kyrkor. För att inte tala om fantastiska utsikter över Mälaren mot Gamla Stan, det ståtliga stadshuset och Djurgården.

Ta gärna en paus under din promenad för att shoppa eller varför inte gå in på ett av museerna du passerar. Du tar sedan eftermiddagsbåten från centrala Stockholm till den idylliska byn Dalarö, förbi pampiga sommarvillorna av de rika och berömda som kantar kanalerna av Stockholms innersta skärgården.

Luta dig tillbaka, koppla av och njuta av detta unika landskap med talltäckta öar när du väver dig igenom denna skärgård av 30 000 öar. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses den vara ett av världens naturliga underverk.

Dalarö är din första smak av skärgårdslivet, och byn börjar njuta av sina första gäster under vårmånaderna för att sedan varva ner under höstmånaderna efter en hektisk sommar.

Boende: Dalarö, stuga
Måltider: Frukost
Vandring: 4-10 km (flexibel)


Dag 3: Dalarö → Fjärdlång → Dalarö (alt. Kymmendö)*
Vandring på Fjärdlång

På morgonen har du chansen att utforska pittoreska Dalarö med sina smala gator med färgglada trähus innan du tar båten till Fjärdlång. På Fjärdlång kan du vandra runt ön längs kusten och upp till sin högsta punkt, Tysta Klint, för underbar utsikt över öarna.

På våren finns det också chansen att öhoppa på väg tillbaka till Dalarö vid Kymmendö, där August Strindberg tillbringade många somrar och blev inspirerad att skriva sin roman Hemsöborna.

Boende: Dalarö, stuga
Måltider: Frukost
Vandring: ca. 10 km (flexibel)
 

*Dag 3 & dag 4 kan byta plats beroende på vår/höst tidtabellerna 


Dag 4: Dalarö → Ornö → Dalarö*
Vandring på Ornö 

Dagen börjar med bilfärjan över till Ornö och sedan anslutningsbussen vidare den korta vägen till starten av din vandring runt Mane Äng. Ornö är den största ön i södra skärgården och har traditionellt varit mindre exploaterad för turism än några av de angränsande öarna och är idag en ö med ett levande samhälle som ännu inte upptäckts av storskalig turism.

Din vandring i dag tar dig genom den unika naturen runt Mane Äng, med både skog och öppet landskap, plus möjligheter att simma från de släta klipporna samt besöka historiska landmärken på väg, som träkyrkan från 1885.

Öns elpodtaxi kommer sedan hämta dig och tar dig till andra sidan ön där du inte få missa en promenad upp till Ornös utsiktspunkt på Telegrafberget, södra skärgårdens högsta punkt.

Du tar sedan båten från Ornö Kyrka, Ornös lilla by med sin pittoreska kyrka och kafé vid vattnet, tillbaka till Dalarö.

Boende: Dalarö, stuga
Måltider: Frukost
Vandring: 10-12 km

*Dag 3 & dag 4 kan byta plats beroende på vår/höst tidtabellerna 


Dag 5: Dalarö → Gålö → Årsta Utö
Vandring runt Gålö halvön

Idag är det dags att säga farväl till Dalarö och tar en taxi till Skälåker på Gålö-halvön där det finns en underbar vandringsslinga som passerar genom ett varierat landskap av skog och kust med utsikt vid varje sväng. Din vandring slutar vid en vacker sandstrand, det perfekta stället att vila dina trötta ben och ta ett dopp.

Njut av landskapet och lugnet tills taxin hämtar dig och tar dig till Årsta Brygga, där du går ombord på båten som tar dig vidare till semesterön Utö.

Boende: Utö, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: 11.5 km (flexibel)
 


Dag 6: Utö Årsta Stockholm*
Vandring på Utö 

Njut av den lugnare takten som Utö erbjuder under vår- och höstsäsongerna och vandra längs kustslingan i naturreservatet. Pausa och njuta av de släta klipporna vid vattnet samt små sandstränderna och andas den friska, rena skärgårdsluften. Öns lilla byn Gruvbyn har också något att erbjuda med sin gruva, museum och väderkvarn högt uppe på kullen. Butiker och restauranger ger ön en vänlig stämning.

Du säger då farväl till öarna av Stockholms underbara skärgård och tar eftermiddagsbåten tillbaka till fastlandet. Du tar sedan anslutningsbussen och tåg tillbaka till Stockholm.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Vandring: flexibel 6-10 km

*Möjligt att boka en extra natt på Utö  


Dag 7: I Stockholm
Alt: vandra genom Stockholms Nationalstadspark/Djurgården  

Beroende på din avresetid kan du ta en promenad längs Stockholms flottaste boulevard, Strandvägen, förbi extravaganta lägenheter och båtar. Strandvägen leder till Djurgården, en park där du hittar Stockholms unika national stadspark. Parken är 27 kvm och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du vandra genom gamla skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet. 

Måltider: Frukost
Vandring: Flexibel