Sörmlands Alla Hörn
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr.

Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något som passar just dig.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen


Dag 2: Stockholm → Gnesta → Trosa

Efter frukost tar du en kort tågresa till Gnesta, där du börjar ditt cykeläventyr. Första etappen tar dig förbi glittrande sjön Sillen med badplats, små slingrande cykelvägar och böljande landskap till Trosa, en charmig by där färgglada trähus sträcker sig längs ån medan den slingrar sig genom byn mot Östersjön. Trosa besöks av många Stockholmare under sommarmånaderna på grund av sitt mysig charm och unika läge omgivet av både öppet landskap och en annan underbar skärgård.

På vägen till Trosa kan du ta en avstickare till Tullgarns slott*, ett kungligt palats från 1700-talet som ligger vid Östersjöns kust med härliga slottspark perfekt för en promenad.

Boende: Trosa, bed & breakfast 
Måltider: Frukost
Cykling: 28-44 km
Tåg: Stockholm → Gnesta (ca. 1 timme)

*Tullgarn Palace ligger utanför Näckrosledens cykelväg men ytterligare vägbeskrivningar tillhandahålls och du kan själv bestämma om du vill ta en avstickare till slottet. Det blir cirka 16 km extra cykling.


Dag 3: Trosa Nynäs slott → Nyköping

Från Trosa cyklar du söderut längs kusten och passerar pittoreskt Nynäs slott från 1600-talet där du kan ta en paus för lunch och vandra stigen till en utsiktspunkt över sjön. Sedan är det tillbaka till cyklarna och längs små vägar genom böljande landskap med djupa skogar, gröna ängar och ljusblåsjöar. På vägen kan du också stanna vid Sandviks badplats om du vill bada i havet innan du fortsätter din resa vidare till Nyköping, en historisk stad med en livlig hamn.

Du har också möjlighet idag att ta en avstickare till det mycket vackert Stendörren naturreservat, en skärgård som är känd för sin känsla av lugn och ro. Här vandrar du över öar tack vare deras spännande system av hängbroar.

Boende: Nyköping, hotell
Måltider: Frukost & middag
Cykling: 58-70 km (Stendörren omväg 12 km)
 


Dag 4: I Nyköping

Idag njuter du av en fri dag i Nyköping och har många alternativ för att säkerställa en spännande dag. 

Håll dig i närområdet och besök sevärdheterna i Nyköping t ex Nyköpings slott eller promenera längs vackra Nyköpingsån som slingrar sig genom staden och bortom.

Från Nyköping kan du ta en cykeltur till Koppartorp, ett område rikt på kultur och historia där du kan besöka det lokala hembygdsgård, kyrkan från 1620 och gruvmuseet. Missa inte att gå upp Simonsberget där du kommer att belönas med fantastiska milsvida utsikter över landsbygden. 

Alternativt kan du besöka Femörefortet, ett militärt batteri som använts under det kalla kriget, vackert beläget på Femörehalvön utanför Oxelösund.

För att få lite variation kan du också välja att ta en båttur för att utforska Oxelösunds- eller Nyköpingsöar närmare. 

Om du inte hann besöka Stendörren igår kan du också välja att ta bussen tillbaka till reservatet och öhoppa till fots tack vare de många hängbroarna.

Boende: Nyköping, hotell
Måltider: Frukost & middag
Cykling: 20-60 km


Dag 5: Nyköping → Vadsbro

Idag är det dags att lämna staden bakom dig och se fram emot två dagar mitt i Sörmlands landsbygd när det är som bäst med böljande landskap, glittrande sjöar och djupa skogar. Cykla till Vadsbro via Blacksta vingård, Sveriges första vingård med druvsorter som Vidal, Chardonnay, Merlot och Cabernet Franc. På vägen passerar du också ett par vackra badplatser och det charmiga caféet Ekenäs. Njut av det lugn och ro av kvällens rum och frukost, i sockens tidigare prästgården med privat pool och trädgårdar.

Boende: Vadsbro, bed & breakfast 
Måltider: Frukost & middag
Cykling: 51 km
 


Dag 6: Vadsbro → Malmköping → Dunker Skottvång

Idag passerar du vackra Hedenlunda slott och mysig Malmköping, känd för att vara Allan Karlssons hem från "Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann."

Efter att ha passerat flera sjöar och många möjligheter att bada kommer du fram till Skottvångs gruva, en tidigare järnmalmsgruva, med gruvmuseum och utställningar i en välbevarad miljö. Övernattning sker ikväll i trästugor djupt inne i skogen. Njut av det enkla livet och idylliska trädgårdar av denna hemliga oas.

Boende: Skottvång, bed & breakfast 
Måltider: Frukost & middag
Cykling: 68 km
 


Dag 7: Skottvång → Klämmingen → Mariefred

Efter en härlig frukost bland doften av färgstarka blommar är det dags att ge sig iväg för dagens cykeltur som tar dig runt den vackra sjön Klämmingen med badmöjligheter och utsiktspunkter längs vägen. Turen tar dig fram till charmig och livlig Mariefred som domineras av det mäktiga Gripsholms slott.

Flera alternativ för att minska avstånd på dagens cykeltur om så önskas.

Boende: Mariefred, bed & breakfast
Måltider: Frukost
Cykling: 20-56 km


Day 8: Mariefred → Taxinge manor → Stockholm

Idag har du dagen att njuta av området runt Mariefred. Välj antingen att cykla längs Mälarens strand till det vackra beläget Taxinge slott. Taxinge är inte bara en fin herrgård i vackra omgivningar utan den är känd för sin kakbuffé med över 65 hemlagade kakor. Efter din energipåfyllning är det dags att cykla tillbaka till Mariefred. Alternativt kan du välja att ta det charmiga ångtåget från Taxinge, som påminner om förflutna tider, när du reser tillbaka till byn Mariefred.

Istället för cykelturen till Taxinge kan du välja att ta en paus från cyklarna och besöka det imponerande Gripsholms slott och lära dig mer om svensk kunglig historia.

I eftermiddag lämnar du Mariefred och går ombord på ångbåten som tar dig tillbaka till Stockholm.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Cykling: 14-28 km (valfri)
Ångbåtsresa: Mariefred → Stockholm 3½ timme


Dag 9: I Stockholm

Idag har du en fri dag i vår vackra huvudstad för att göra sightseeing där du inte ska missa ett besök till Vasamuseet för att beundra världens bäst bevarade 1600-talsskepp.
Kanske hinner du även ta en båttur och utforska Stockholms underbara skärgården.

Se även dag 1 för flera ideer.

Måltider: Frukost