Sörmlandsledens Pärlor - 5 dagar
Detaljerad resvägDag 1: I Nyköping
Vandring Nyköpingsån, etapp 45 av Sörmlandsleden

Din resa börjar idag i Nyköping, en historisk stad med en livlig hamn. Vandringturen idag följer den pittoreska Nyköpingsån från hamnen genom stadens centrum och vidare till det öppna landskapet. Du passerar många intressanta sevärdheter längs vägen, inklusive Nyköpings landmärke - Nyköpingshus, Hållet naturreservat, Slabro hällristningar och bro efter bro, var och en med sin historia att berätta. Efter att ha korsat det öppna landskapet slutar din promenad i Oppeby, där du tar bussen tillbaka till Nyköping.

I kväll tar du en kort promenad till Nyköpings hamn och njuter av sin livliga stämning.

Boende: Nyköping, hotell
Måltider: Middag
Vandring; 8 km


Dag 2: Nyköping → Nävsjön → Nävekvarn
Vandring runt Nävsjön & etapp 36 av Sörmlandsleden

En transfer hämtar dig på morgonen från ditt hotell och tar dig genom vackra Kiladalen till Nävsjön - ett populärt resmål för utomhusaktiviteter. När du vandrar stigarna genom Nävsjön naturreservat tänk på att tallarna som omger dig är över 250 år gamla, med många över 350 år. Om bara träd kunde prata ...

Din vandring börjar med en 8 km lång slinga runt sjön, som följer tätt stranden och erbjuder många möjligheter till bad och passerar vackra utsikter längs leden. Efter att ha avslutat slingan fortsätter du sedan mot Nävekvarn. Sörmlandsleden tar dig nu genom djupa skogar mot Bråviken.

Följer Bråvikens kust för att sedan stiga upp berget Nävekvarn Klint där du njuter av hänförande utsikter över Bråviken. Vila en stund och bara njuta av utsikten innan du går ner mot Nävekvarns kustby, som har en rik gruvhistoria. Nävekvarn är ett riktigt paradis för vandrare tack vare de många Sörmlandsleden etapper som börjar och slutar här i den lilla byn.

Boende: Nävekvarn, bed & breakfast
Måltider: Frukost & lunch

Vandring; 17,5 km


Dag 3: Nävekvarn → Buskhyttan → Koppartorp → Simonberget → Nävekvarn
Sörmlandsleden-slingor: Kummelberget, Gruvslinga, Simonberget, Skäret och vandring till och från Buskhyttan

Idag tar du bussen från Nävekvarn till Buskhyttan. Från Buskhyttan går du sedan ca. 4 km till Koppartorp. När du kommer fram till Koppartorp finns det många rundslingor att utforska. En av slingorna tar dig runt foten av Kummelberget, en annan slinga tar dig genom ett tidigare gruvområde och den tredje slingan tar dig upp till Simonberget där du njuter av en hänförande utsikt över landskapet omkring.

Tillbaka från Simonbergets höjder vandrar du över till Koppartorp, ett område rikt på kultur och historia där du kan besöka den lokala hembygdsgården, kyrkan från 1620 och gruvmuseet från 1300-talet. En underbart bevarad del av historia. Det är en kort promenad tillbaka till Buskhyttan och sedan buss tillbaka till Nävekvarn. På kvällen rekommenderar vi en kvällspromenad runt lilla ön Skäret, en bro från Nävekvarn.

Boende: Nävekvarn, bed & breakfast
Måltider: Frukost & lunch

Vandring; 13 km (flexibel) 


Dag 4: Nävekvarn → Ålbäck → Nyköping
Vandring etapper 37, 38 & 39 av Sörmlandsleden

Idag börjar din vandringtur direkt från Nävekvarn och vilken dag ni kommer uppleva idag!

Vandringsleden följer den spektakulära Bråviken-kusten och njuter av kustlandskap från både vattenkanten och bergstoppar längs vägen, med vidsträckta utsikt över havet. Detta är en vacker kustetapp som Sörmlandsleden utnyttjar maximalt.

Ta en paus från stigen och njut av olika badplatser som du passerar längs vägen.

En transfer möter dig i slutet av dagens vandring och tar dig tillbaka till Nyköpings livliga hamn.

Boende: Nyköping, hotell
Måltider: Frukost, lunch & middag
Vandring; 18 km


Dag 5: I Nyköping
Lokala vandringar

Efter en lugn frukost är det dags för ditt vandringsäventyr att ta slut. Om du har extra tid idag kan du njuta av några lokala promenader längs Sörmlandsleden söderut mot Lindbacke-Svanbacke naturreservat och Ryssberget naturreservat, både som bjuder på vackra utsiktspunkter över Kiladalen.

Meals: Breakfast