Aktivitetsäventyr i Sörmland
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr.

Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

Boende: Stockholm
Måltider: Ingen


Dag 2: Stockholm → Taxinge slott → Mariefred

Idag börjar med en ångbåtstur som tar dig från Stockholm, över Mälaren, till det lugna samhället Enhörna. Njut av fina utsikter över Mälaren innan ni tar era cyklar och cykla genom gröna åkrar till Taxinge slott. Taxinge slott är inte bara en fin herrgård beläget i vackra omgivningar vid sjön utan det är även känt för sin kakbuffé med över 65 hemlagade kakor. Efter din energipåfyllning är det dags att cykla vidare längs Mälarens stränder till Mariefred. Alternativt kan du välja att ta det charmiga ångtåget från Taxinge, som påminner om förflutna tider, när du reser tillbaka till Mariefred.

Med sitt läge vid sjön, många butiker och kaféer och historiska byggnader inklusive det imponerande Gripsholms slott är Mariefred väl värt ett besök.  

Boende: Mariefred, Bed & Breakfast
Måltider: Frukost
Cykling: 35 km
Alt: ångtåg Taxinge ↔ Mariefred


Dag 3: Mariefred → Åkers Styckebruk → Marvikarna Klämmingen

Efter kanotintroduktionen paddlar du lugnt genom Marvikarnas fantastiska landskap. Paddlingssträcken bjuder på 4 smala sjöar mellan Åkers och Laxne som har sin egen unika karaktär på grund av sin geologiska historia - berget delas i två och som ett resultat gränsar Marviken idag med 50 meter höga klippor.

Ta en paus från paddlingen och vandra en kort stund på Sörmlandsleden upp på klipporna ovanför sjöarna. Här kan du njuta av din picknicklunch med utsikt över den vackra skogen som omger dig.

Efter lunchen återvänder du till dina kanoter och fortsätter paddla över den långsmala sjön Klämmingen. Dra nytta av det rena, färska vattnet när du stannar vid en av de små badplatserna längs sjön. Njut av stillheten när du paddlar mitt i sjön, och lyssnar på fåglarna och det mjuka vågsskvalpet omkring dig . En kort stund efter att har paddlat i Klämmingen hittar du ditt camp vid Klämmingens stranden, där ditt tält har sätts upp inför kvällen.

Före middagen kan du också ge dig iväg och besöka en annan utsiktspunkt uppe på klippan med vacker utsikt över Klämmingen.

Boende: Klämmingen, camping
Måltider: Frukost, lunch & middag
Paddling: 13 km
Lifts: 4 (40 m, 50 m, 20 m & 300 m)


Dag 4: Klämmingen → Fräkensjöberget → Södertuna slott Gnesta

Efter frukost säger du farväl av ditt tält och börjar vandra direkt från tältet. Dagens vandringstur är en riktig vildmarkssträcka som tar dig genom varierat landskap, med mystiska insjöar, djupar skogar och träklädda kullar med vidsträckt utsikt över Sörmlands landskap. Tillbaka på Sörmlandsleden passerar du Stora Kvarnsjön på våg till Fräkenberget med utsiktstorn. Missa inte chansen att klättra upp utsiktstornet vid Stenhuggarmon. Nu står du på Gnestas högsta punkt och härifrån kommer du belönas med lika fantastisk utsikt av skogarna.

Fortsätt följa de orange markeringarna som passerar sjö efter sjö och tar dig genom denna avlägsna, väglösa miljön. Tar en kort omväg till en sista utsiktspunkt, med spektakulär utsikt över Klämmingen, som sträcker sig i fjärran. Njut av lugnet för en sista gång!

Nu går du ner till sjön och passerar Klämmingbergsbadet där du kanske lockas ta ett dopp innan du fortsätter mot Gnesta. 

Du kan välja var du ska upphämtas för att överföras till din rum & frukost strax utanför Gnesta, en vackert belägen bondgård med underbar utsikt över sjön. 

Boende; Gnesta, Bed & Breakfast
Måltider: Frukost, lunch & middag
Vandring: 13,5-20 km


Dag 5: Alt 1: Gnesta Trosa
Alt 2: Gnesta Tullgarn slott  Trosa

Nästa morgon kan du välja att ta en kort paus på ditt boende innan du fortsätter din resa med cykel till Trosa. När du är redo cyklar du genom den svenska landsbygden när den är som bäst; tallskogar, glittrande sjöar och öppna ängar. 

Avståndet du cyklar idag är flexibel. Du kan ta en av två alternativ:

Alt 1: En kortare tur särskilt lämplig för familjer med yngre barn, du cyklar från ditt boende direkt till Trosa längs småvägar, oftast med cykelbana. Om du tar detta alternativ kan du göra en dagsutflykt med cykel imorgon från Trosa till Tullgarn slott och tillbaka.

Alt 2: En längre tur som tar dig först till Tullgarn slott och sedan vidare till Trosa. En betydande del av denna rutt följer grusvägar. Det kungliga Tullgarn slott är ett kungligt slott från 1700-talet som ligger vid kusten med underbara utsikter över Östersjön. Koppla av och njut av din lunch i de härliga trädgårdarna. Efter lunch fortsätter du cykelturen den korta sträckan till kuststaden Trosa.

Trosa är en mycket charmig stad från 1600-talet som kallas '' världens ände '' eftersom den ligger vid Östersjöns kust med oändlig utsikt över havet runt om. Det lilla torget, omgivet av gamla trähus, markerar stadens centrum och stigen längs kanalen när den slingrar sig till havet får du inte missa.

Boende: Trosa, Bed & Breakfast
Måltider: Frukost
Alt 1: Cykling: 22 km
Alt 2: Cykling: 43 km
 


Dag 6: Alt 1: Trosa Tullgarn slott  Stockholm
Alt 2: Trosa Stockholm

Idag kan du välja att antingen ströva runt då små gatorna i Trosa och njuta av de många butikerna, kaféerna och hamnen. Du kan också cykla till en av de närliggande stränderna för att ta ett dopp innan du åker tillbaka till Stockholm. Om du är sugen att utforska Trosas egen lilla skärgård kan du hyra en kajak eller alternativt ta del av en skärgårdsbåttur runt öarna.

För dig som valde Alt 1 på dag 4 kan du göra en dagsutflykt med cykel till Tullgarn slott och tillbaka till Trosa.

Du får dina biljetter för din bussresa tillbaka till Stockholm så att du kan välja vilken tid du återvända till Stockholm.

Observera att du har dina cyklar idag fram till 12:00.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Alt 1: Cykling: 5-35 km


Dag 7: I Stockholm

Idag kan du välja att ta en självguidad cykeltur genom Stockholms unika stadspark. Parken är 27 km2 och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du cykla genom forntida skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet. Djur som rävar, grävlingar, marter, mink och rådjur strövar fritt och det största antalet stora ekar i norra Europa finns precis här, i stadens centrum!

Din självguidad cykeltur tar dig genom den här lugna stadens gömställe och inkluderar den kungliga ön Djurgården där många av Stockholms bästa museer ligger, Rosendals slott och sina underbara trädgårdar och café plus den pittoreska kanalen som rinner genom ön. Missa inte Kaknästornet med sitt 30 våningar höga utsiktsdäck med fantastisk utsikt över Stockholm. Kör norrut och du kommer till Hagaparken och Haga slott - hem till den kronprinsessans familj - som ligger bredvid vackra Brunnsviken. Längre norrut når du så långt som Ulriksdals slott med sin fina restaurang plus avkopplande trädgårdar. 

Måltider: Frukost 
Cykling: 
ingen fast cykling


*Bra att veta om campingen

Nordic Trails tillhandahåller all campingutrustning inklusive tält, liggunderlag, kuddar, sovsäck, innerlakan och all matlagningsutrustning så att du kan förbereda din måltid.

Middag förbereds och lämnas åt er i tältet
Frukost och lunch dagen efter lämnas också åt er i tältet
Nordic Trails sätter upp tältet för din ankomst till campingen vid sjön Klämmingen
Nordic Trails tar ner tältet dagen efter och tar bort all utrustning

Du behöver bara fokusera på att njuta av campingupplevelsen och det vackra landskapet.