Slott & Sjöar i Sörmland
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr.

Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du kommer säkert hitta något som passar just dig!

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen


Dag 2: Stockholm → Stendörren  Trosa

På morgonen kör vi dig från Stockholm till Stendörrens naturreservat i Sörmland, som av många anses vara en av de vackraste skärgårdarna i Sverige på grund av sin känsla av lugn och ro i en orörd natur. Här har du några timmer att utforska reservatet och vandra över de många öarna tack vare deras spännande system av hängbroar, eller varför inte tar ett dopp i det uppfriskande Östersjön.

Sedan är det dags att ta fram cyklarna och cykla längs småvägar genom det varierande landskapet med djupa skogar, gröna ängar och glittrande sjöar. Du passerar imponerande Nynäs slott från 1600-talet där du kan ta en paus för lunch och vandra stigen till en utsiktspunkt över sjön. På vägen kan du också stanna vid Sandviks badplats om du vill bada i havet innan du fortsätter din resa vidare till kustbyn Trosa. Trosa besöks av många Stockholmare under sommarmånaderna på grund av sitt unika läge omgivet av både öppet landskap och sin alldeles egen skärgård.

Boende: Trosa, Bed & Breakfast 
Måltider: Frukost
Cykling: 42 km 


Dag 3: Trosa → Tullgarns slott  Gnesta

På morgonen kan du ta en kort paus i Trosa innan du fortsätter din cykelresa mot Tullgarns slott. Trosa är en charmig stad från 1600-talet som kallas '' världens ände '' eftersom den ligger vid Östersjöns kust med oändlig utsikt över havet. Det lilla torget, omgivet av gamla trähus, markerar stadens centrum och gångstigen längs ån som slingrar sig mot havet får du inte missa.

När du är redo fortsätter du din cykelresa och stannar först vid kungliga Tullgarns slott från 1700-talet som ligger vid kusten med fantastisk utsikt över Östersjön. Koppla av och njut av din lunch i de vackra trädgårdarna.

Efter lunch fortsätt din cykeltur genom det svenska landskapet när det är som bäst; tallskogar, glittrande sjöar och gröna ängar med vidsträckta utsikter. Efter några timmer kommer du fram till utkanten av Gnesta där kvällens boende befinner sig.

Boende: Gnesta, Bed & Breakfast
Måltider: Frukost & middag
Cykling: 43 km
 


Day 4: Gnesta → Lake Klämmingen → Marviken lakes → Mariefred

Efter frukost cyklar du från Gnesta till Laxne längs vackra Klämmingen där du har gott om möjligheter att stanna och bada i det klara vattnet. På Laxne möts du av din kanot och du får kanotintroduktionen. Din picknicklunch levereras här i Laxne så att du kan fortsätta kanotresan genom Marvikarnas vackra sjöar till Åkers Styckebruk - glöm inte att pausa för att njuta av det unika landskapet. Området har sin egen karaktär på grund av sin geologiska historia - berget delas i två och som ett resultat gränsar Marviken idag med 50 meter höga klippor.

På Åkers Styckebruk hämtar du din cykel och cyklar till charmiga Mariefred, grundad 1605 och känd för sina smala, slingrande gator och färgglada trähus samt för att vara hem till en av de viktigaste och ståtligaste slotten i regionen, Gripsholms.

Boende: Mariefred, Bed & Breakfast
Måltider: Frukost & lunch
Cykling: 37 km
Kanotpaddling: 9 km / Beräknad paddlingstid: 3½ timme
 


Dag 5: Mariefred → Taxinge slott  Stockholm

Idag kan du njuta av området runt Mariefred. Välj antingen att cykla längs Mälarens strand till det vackra beläget Taxinge slott. Taxinge är inte bara en fin herrgård i vackra omgivningar utan den är känd för sin kakbuffé med över 65 hemlagade kakor. Efter din energipåfyllning är det dags att cykla tillbaka till Mariefred. Alternativt kan du välja att ta det charmiga ångtåget från Taxinge, som påminner om förflutna tider, när du reser tillbaka till byn Mariefred.

Istället för cykelturen till Taxinge kan du även välja att ta en paus från cyklarna och besöka det imponerande Gripsholms slott och lära dig mer om svensk kunglig historia. 

På eftermiddagen går du ombord på den historiska ångbåten som tar dig tillbaka till Stockholm.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Cykling: 28 km
Ångbåtsresa: Mariefred → Stockholm 3½ timme
 


Dag 6: I Stockholm

Idag kan du välja att ta en självguidad cykeltur genom Stockholms unika stadspark. Parken är 27 km2 och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du cykla genom forntida skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet. Djur som rävar, grävlingar, marter, mink och rådjur strövar fritt och det största antalet stora ekar i norra Europa finns precis här, i stadens centrum!

Din självguidad cykeltur tar dig genom den här lugna stadens gömställe och inkluderar den kungliga ön Djurgården där många av Stockholms bästa museer ligger, Rosendals slott och sina underbara trädgårdar och café plus den pittoreska kanalen som rinner genom ön. Missa inte Kaknästornet med sitt 30 våningar höga utsiktsdäck med fantastisk utsikt över Stockholm. Kör norrut och du kommer till Hagaparken och Haga slott - hem till den kronprinsessans familj - som ligger bredvid vackra Brunnsviken. Längre norrut når du så långt som Ulriksdals slott med sin fina restaurang plus avkopplande trädgårdar.

Måltider: Frukost
Cykling: ingen fast cykling


Obs! Om du föredrar att inte paddla kanot erbjuder vi en version av denna resa med bara cykling.
Vänligen kontakta oss för mer information.