Stockholm När & Fjärran
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm
Alt: vandra genom Stockholms Nationalstadspark/Djurgården

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr. Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

För dig som vill börja vandra kan vi erbjuda dig en självguidad vandringstur genom Stockholms unika national stadspark. Parken är 27 kvm och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du vandra genom gamla skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen


Dag 2: Vandring längs Mälaren & 1920s Gamla Bromma

Idag kan du välja en vandringstur längs med glittrande Mälarens kust. Börja din vandring vid Hässelby Strand, som nås med tunnelbana från Stockholm, och ge dig mot kustleden som tätt följer kusten hela vägen tillbaka till Stockholm. Förutom oavbrutet vackert kustlandskap passerar du den vackra utsiktspunkten vid Ljunglöfska slott och en chans att promenera genom några av Stockholms mest populära förorter som passerar 1920s Gamla Bromma där pampiga villor sträcker sig längs stranden av denna skyddade trädgårdsstad. En idyllisk plats för stockholmare att bo utanför stadens centrum.

Vandringen tar dig också förbi inte mindre än fyra sandstränder, så var beredd att ta ett dopp i uppfriskande Mälaren. Din vandring slutar på Alviks torg där det finns ett bra utbud av restauranger och tunnelbanan för att ta dig tillbaka till staden.

Möjlighet att ta en avstickare till Drottningholms slott, kungafamiljens residens och det mest välbevarade kungliga slottet som byggdes på 1600-talet i Sverige.

Boende: Stockholm
Måltider: Frukost
Vandring: 12 km (kan förlängas)
Alt: besöka Drottningholms slott


Dag 3: Vandring i Stockholms Skärgård, Gällnö

Idag är vårt förslag att du går ombord på en av de många skärgårdsbåtarna och ger dig ut till hjärtat av Stockholms skärgård för att utforska denna ömetropol till fots, precis som det borde vara. Stockholms skärgård är en till synes oändlig skärgård med 24 000 öar som ligger precis vid Stockholms tröskel. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses den vara ett av världens naturliga underverk.

Gällnö är lättillgänglig med båt från stadens centrum, men är en helt annan värld från stadenspuls. Landskapet är typiskt för den centrala skärgården, med skogar av tallar och ekar, öppna ängar och välbevarade bosättningar. Det finns en gård som är fortfarande i bruk så var inte förvånad on du går förbi betande kor, och den lokala baren serverar mat oftast från öns egna råvaror.

Möjligheten att bada är aldrig långt borta - det här är skärgårdsliv när det är som bäst. Du kan också öhoppa från Gällnö över det smala sundet till Karklö tack vare roddbåtarna. Frisk havsluft och vackert landskap garanterar en underbar dag borta från staden.

Boende: Stockholm
Måltider: Frukost
Vandring: 6-12 km


Dag 4: Vandring i Stockholm stad, Söder's Höjder

Idag börjar din vandring precis utanför dörren. På egen hand följer du en historisk och pittoresk rundtur på Stockholms södra ö, Södermalm. Utforska kvarterets smala kullerstensgator, timmerstugor från 1600-talet och stora kyrkor. För att inte tala om fantastiska utsikter över Mälaren mot Gamla Stan, det ståtliga stadshuset och Djurgården.

Fortsätt din stadsvandring längs med Strandvägen, Stockholms flottaste strandpromenad, med sina pampiga lägenheter och båtar. Och fortsätt vidare till Djurgården och världens första nationalpark. Ekoparken är 27 kvm och är en grön oas som kombinerar kulturarv med naturen. Här kan du vandra genom forntida skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet. Djur som rävar, grävlingar, marter, mink och rådjur strövar fritt och det största antalet stora ekar i norra Europa finns precis här, i stadens centrum!

Oavsett var du väljer att sluta din vandring så är det tunnelbanan som tar dig tillbaka till ditt boende, om du inte hellre går tillbaka.

Boende: Stockholm
Måltider: Frukost
Vandring: 8-20 km


Dag 5: Vandring genom Tyresta nationalpark

Efter en bussresa du kommer fram till Tyresö slott, ett imponerande slott med anor från 1600-talet med härlig engelska park vid vattnet. Ta en kort promenad genom parken över till de närliggande små öarna med underbar utsikt över havet innan du fortsätter vidare till Tyresta nationalpark - ett skyddat område på cirka 5000 hektar med träd över 400 år gamla, glittrande skogssjöar och ett rikt djurliv. Hjort strövar fritt medan älgar väntar sin tur när skymningen faller.

Vandra lederna genom de oändliga skogarna av tall och björk, och ta ett uppfriskande dopp när du passerar en av de många skogssjöarna. Hitta den perfekta platsen och njut av lugnet och den underbara naturen av Stockholms närmaste nationalpark.

Vandringen tar dig längs Långsjöns strand, och passerar den fantastisk utsiktspunkt över Stensjön, vidare längs sjöarna Årsjön och Bylsjön samt genom urskog. Avsluta din vandring i Tyresta by med café, butik och Naturum informationscenter med intressant utställning.

Bussen tar dig sedan tillbaka till Stockholm.

Boende: Stockholm
Måltider: Frukost
Vandring: 11 km (flexibel)


Dag 6: I Stockholm

Besök de sista sevärdheterna i Stockholm, tar en shoppingrunda och njut av en sista promenad vid vattnet för att njuta av de vackra utsikterna och den livliga stämningen som Stockholm har att erbjuda.

Om du ännu inte har haft möjlighet att utforska Stockholms många parker, erbjuder vi en självguidad vandringstur genom Stockholms unika national stadspark.

Måltider: Frukost