Östersjöns Kustvandring
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm
Alt: vandra genom Stockholms Nationalstadspark/Djurgården
Alt: vandra genom 'Söder' i Stockholm 

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande utsikter som sträcker sig över Östersjön när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr. Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något som passar just dig.

För dig som vill börja vandra kan vi erbjuda dig en självguidad vandringstur genom Stockholms unika national stadspark. Parken är 27 kvm och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du vandra genom gamla skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet.

Alternativt kan du ge dig mot den livliga "Söder" kvarteret i Stockholm och promenera genom de många pittoreska gränderna, passera historiska bostäder och kyrkor och en mängd imponerande utsiktspunkter över staden längs vägen.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen


Dag 2: Stockholm → Tullgarns slott → Trosa
Vandring: Tullgarns slott Trosa

På morgon hämtar vi dig och kör dig från Stockholm söderut mot Sörmland och imponerande Tullgarns slott, ett kungligt slott från 1700-talet som ligger vid kusten med vacker utsikt över Östersjön. Efter ditt besök vandrar du söderut och njuter av ett landskap av skog och kust. Vandringsleden följer Sörmlandsleden som slingrar sig över 1000 km genom Sörmland förbi äkta vildmark, glittrande sjöar, kulturhistoriska områden och historiska monument.

Du passerar Furholmens underbar utsiktspunkt och Komöte badplats där du kan ta ett snabbt dopp i havet innan du fortsätter din vandring vidare till kustbyn Trosa.

Trosa är en charmig stad från 1600-talet som kallas "världens ände", eftersom den ligger vid Östersjöns kust med vidsträckta utsikt över havet runt omkring. Det lilla torget, omgivet av gamla trähus, markerar stadens centrum och stigen längs ån när den slingrar sig mot havet får inte missas. 

Obs att det är möjligt att korta ner vandringen.

Boende: Trosa, bed & breakfast 
Måltider: Frukost
Vandring: Tullgarn → Trosa 15-20 km


Dag 3: Trosa → Stendörren → Sävö → Nynäs slott → Trosa
Vandring: Stendörren, Sävö, Mättinge → Nynäs slott

Efter frukost kör vi dig från Stockholm till Stendörrens naturreservat i Sörmland, som av många anses vara en av de vackraste skärgårdarna i Sverige på grund av sin känsla av lugn och ro i en orörd natur. Här har du några timmer att utforska reservatet och vandra över de många öarna tack vare deras spännande system av hängbroar, eller varför inte besöker utsiktspunkten, Naturum centrum eller tar ett dopp i det uppfriskande Östersjön.

Båten tar dig sedan från Stendörren den korta vägen till Sävö naturreservat, en ö bland den vackra sörmländska skärgården. Här vandrar du längs Sörmlandsleden som leder dig runt hela ön. Efter övandringsturen hämtar båten dig igen för att kör dig vidare till fastlandet där du fortsätter följa Sörmlandsleden hela vägen till det vackra Nynäs slottet via Sandviks badplats. Här väntar transfern tillbaka till Trosa.

Boende: Trosa, bed & breakfast 
Måltider: Frukost
Vandring; Stendörren → Sävö → Nynäs slott 14-18.5 km 
Båtturer: Stendörren → Sävö 15 min; Sävö → Mättinge 15 min
 


Dag 4: Trosa → Nynäshamn
Alt: vandring Trosa & Strandvägen, Nynäshamn

Idag har du en ledig dag i Trosa för att besöka byn, hamnen, kyrkan och museet. Om du vill sträcka på benen innan du går ombord på båten finns det en kort promenad genom byn, villakvarteret och längs ån. Sedan går du ombord på båten och säg farväl till Sörmland och åker mot Nynäshamn, som ligger i södra delen av Stockholms skärgård.

Väl på ditt boende kan du välja att ta en kvällspromenad och njuta av de ljusa kvällerna längs Nynäshamns bäst bevarade hemlighet, Strandvägen - en liten slingrande väg som följer tätt kusten. Här njuter du av fantastisk utsikt över klipporna och den öppna horisonten. Vägen skapades i samband med den olympiska seglingsevenemangen som hölls här 1912 och visar upp Stockholms skärgård när den är som bäst. 

Boende: Nynäshamn, hotell
Måltider: Frukost
Vandring; flexibel
Båtturer: Trosa → Nynäshamn 3 tim
 


Dag 5: Nynäshamn → Lövhagen/Häringe → Nynäshamn
Alt 1: Vandring Strandvägen & Lövhagen
Alt 2: Vandring i Häringe naturreservat

Idag kan du välja att antingen börja dagens vandring direkt från hotellet längs vackra Strandvägen till Lövhagen rekreationsområde som erbjuder många vandringsleder, badmöjligheter och fantastisk havsutsikt. Allt inom räckhåll från ditt hotell.

Alternativt tar du kollektivtrafiken till Häringe naturreservat som ligger på en halvö. Här är slottet omgivet av gamla ekar, gröna skogar och kuststigar. Fågellivet är rikt och havsörn är vanligt. 

Häringe slott är från 1657, även om nuvarande exteriör är från 1770-talet. Både Gustav Vasa och Gustav II Adolf är tidigare ägare av gården. Det ovala rummet i sjöflygeln specialbyggdes åt Greta Garbo, en fast gäst på slottet, och finns än idag kvar i sitt ursprungliga skick.

Boende: Nynäshamn, hotell
Måltider: Frukost
Vandring; flexibel 11.5-15.5 km
Buss/tåg: Nynäshamn → Häringe & retur (40 min varje väg) 


Dag 6: Nynäshamn Nåttarö Ålö Utö
Vandring: Nåttarö & Ålö

På morgonen tar du båten från Nynäshamn ut i skärgården och ditt första stopp är Nåttarö. Nåttarö är en av öarna i skärgården med mest sand och här kan du njuta av många sandstränder samt utsikt över öarna från Bötsuddens utsiktsplats. Du går sedan tillbaka till båten och öhoppa till Ålö, där du upplever den vackra naturen längs kustleden som leder dig runt ön. Missa inte chansen att besöka den underbara fiskrestaurangen med vackert sjöläge som erbjuder lokala fisk delikatesser.

Vi sedan hämtar dig från Ålö och kör dig över den lilla bron till Utö och hela vägen till Utös by, Gruvbyn.

Järngruvan på Gruvbyn arbetades redan på 1100-talet och idag är både gruvan och museet öppna för besökare. Byn surrar av liv under sommarmånaderna och har butiker som säljer intressanta lokala produkter och ett bra urval av restauranger och kaféer. Det är dock alltid lätt att hitta lugn och ro om du ger dig iväg för att utforska resten av ön.

Boende: Utö, hotell
Måltider: Frukost
Vandring; Nåttarö & Ålö 13.5 km
Båtturer: Nynäshamn → Nåttarö 20 min & Nåttarö → Ålö 30 min
 


Dag 7: Utö Fjärdlång Stockholm
Vandring: Utö & Tysta Klint, Fjärdlång

På morgonen följer du kustleden runt Utös naturreservat, en mycket vacker promenad med många möjligheter att bada. Du har även chansen att besöka byn och går upp till väderkvarnen byggd 1791 för att njuta av en av Utös bästa utsikter. Alternativt besöker du gruvmuseet och lära dig mer om denna gruvsamhällets intressanta historia. Sedan tar du båten vidare till ytterligare en ö i skärgården, Fjärdlång.

Trots att den ligger i utkanten av livliga Stockholm kunde Fjärdlång inte vara mer avlägsen och hela ön har förklarats till naturreservat. Markerade gångstigar slingrar sig genom öns skogar så att du kan tillbringa dagen med att vandra runt ön. Missa inte att vandra upp till öns högsta punkt, Tysta Klint, där du kan beundra den vackra utsikten som sträcker sig över skärgården.

Du tar sedan eftermiddagsbåten från Fjärdlång tillbaka till Stockholm och njuter av det vackra skärgårdslandskapet när båten slingrar sig förbi öar, kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Vandring; Utö/Fjärdlång 10 km
Båtturer: Utö → Fjärdlång 30 min; Fjärdlång → Stockholm 3¼ tim
 


Dag 8: I Stockholm

Se dag 1 för sightseeing och vandringsalternativ i Stockholm

Måltider: Frukost