Äventyr i Stockholms Skärgård
Detaljerad resvägDag 1: I Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoresk huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande utsikter som sträcker sig över Östersjön när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltidens stämning när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr.

Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt som passar just dig.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen


Dag 2: Stockholm → Tyresö slott → Tyresta nationalpark → Dalarö → Smådalarö

På morgon kör vi dig från ditt boende i Stockholm till Tyresö slott, där du börjar cykeläventyret. Tyresö är ett imponerande slott med anor från 1600-talet med härlig engelska park vid vattnet. Ta en kort promenad genom parken över till de närliggande små öarna med underbar utsikt över havet innan du börjar cykelturen längs lugna småvägar till Tyresta nationalpark.

Tyresta nationalpark är ett skyddat område på cirka 5000 hektar med träd över 400 år gamla, glittrande skogssjöar och ett rikt djurliv. Hjort strövar fritt medan älgar väntar sin tur när skymningen faller. Ta en paus från cykelsadeln och vandra istället stigarna genom de djupa skogarna av tall och björk, och ta ett uppfriskande dopp när du passerar en av de många sjöarna. Hitta den perfekta platsen och njut av lugnet och hisnande naturen i Stockholms närmaste nationalpark.

Efter en stund i nationalparken då är det dags att sätta dig igen på sadeln och cyklar genom åkrar och skogar tills du når den idylliska byn Dalarö, din första smak av Stockholms underbara skärgård. Dalarö är en gammal tullstation som utvecklades till en populär semesterort under senare delen av 1800-talet på grund av sitt vackra läge och charmiga hus. Utforska de pittoreska smala gatorna av färgglada trähus, simma från Schweizerdalens sandstränder eller besök den charmiga 1400-talskyrkan.

Därefter fortsätter du med cykel till Smådalarö Gård några kilometrar utanför Dalarö.

Boende: Smådalarö, hotell
Måltider: Frukost
Cykling: 32-38 km
Vandring: Flexibel/Beräknad vandringstid: 3 timmar


Dag 3: Smådalarö Dalarö Ornö Utö

På morgonen cyklar du den korta vägen tillbaka till Dalarö där du kan njuta av några timmar för att utforska Dalarö. Missa inte en promenad upp till den vackra utsiktspunkten på Lotsberget med vidsträckt utsikt över skärgården. Lunch ingår i en respekterad restaurang med havsutsikt och lokala fiskrätter.

Du tar sedan båten och åker ut bland de tusentals öarna som utgör den södra delen av Stockholms skärgård, en till synes oändlig skärgård med 24 000 öar som ligger precis vid Stockholms tröskel. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses den vara ett av världens naturliga underverk.

Första stoppet tar dig till vackra Ornö. Ornö är den största ön i södra skärgården, totalt 14 km lång och 6 km vid sin bredaste del. Ornö har traditionellt varit mindre exploaterad för turism än några av de angränsande öarna och är idag en ö med ett levande samhälle som ännu inte upptäckts av storskalig turism.

Du har chansen att besöka öns fyra hörn på två hjul och njuta av den unika naturen runt Mane Äng, med både skog och öppet landskap, plus möjligheter att simma från de släta klipporna samt besöka historiska landmärken på väg, som träkyrkan från 1885. Missa inte en promenad upp till Ornös utsiktspunkt på Telegrafberget, södra skärgårdens högsta punkt.

Efter ett besök på Ornö museet där du njutar av en fika och lärar dig mer om det lokala livet på Ornö, tar du sedan kvällsbåten från Ornö och framåt till semesterön Utö.

Boende: Utö, hotell
Måltider: Frukost, lunch & fika
Cykling: Flexibel/ca. 30 km
Båttur: Dalarö → Ornö, 30 minuter & Ornö → Utö, 50 minuter


Dag 4: På Utö 

Idag har du en hel dag på Utö för att njuta av öns kultur och natur. Ta cyklarna och cykla längs hela ön, korsa över en liten bro till gränsande Ålö där du hittar lugn och ro på en vit sandstrand och färska fiskrätter i en charmig fiskrestaurang med vackert sjöläge. Du kan också välja att öhoppa till en annan nära liggande ö som heter Nåttarö, där du kan njuta av en av skärgårdens bästa sandstränder med fantastisk havsutsikt. Utö erbjuder också en mängd andra aktiviteter från havskajakpaddling i det lugna vattnet, till vandring längs kuststigarna, som passerar släta klippor vid vattnet, sandstränder medan du andas den friska, rena skärgårdsluften. 

Boende: Utö, hotell
Måltider: Frukost
Cykling: Flexibel/ca. 25 km
Valfria aktiviteter: vandring, havskajakpaddling
 


Dag 5: Utö → Stockholm

På morgonen har du chansen att besöka byn och går upp till väderkvarnen byggd 1791 för att njuta av en av Utös bästa utsikter. Alternativt besöker du gruvmuseet och lära dig mer om detta gruvsamhälles intressanta historia. 

Du har också tid att utforska Uto naturreservat antingen på cykel eller till fots längs en vacker kuststig. Förutom underbara havsutsikter som sträcker sig över skärgården passerar du sandstränder och släta klippor där du kan njuta av solens värme eller en picknicklunch i den friska havsluften.

Du tar sedan eftermiddagsbåten från Utö och njuter av det vackra landskapet när båten slingrar sig förbi öar, kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet tillbaka hela vägen till Nordens vackraste stad, Stockholm!

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Valfria aktiviteter: vandring, cykling, havskajakpaddling

Båttur: Utö → Stockholm, 4 timmar


Dag 6: I Stockholm

Idag kan du välja att ta en självguidad cykeltur genom Stockholms unika stadspark. Parken är 27 km2 och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du cykla genom forntida skogar, besöka slott och bada från klippor vid vattnet. Djur som rävar, grävlingar, marter, mink och rådjur strövar fritt och det största antalet stora ekar i norra Europa finns precis här, i stadens centrum!

Din självguidad cykeltur tar dig genom detta gömställe och inkluderar den kungliga ön Djurgården med många av Stockholms bästa museer, Rosendals slott och sin underbara trädgård och café plus den pittoreska kanalen. Cykla norrut och du kommer till Hagaparken och Haga slott - hem till kronprinsessans familj - som ligger bredvid vackra Brunnsviken. Längre norrut når du så långt som Ulriksdals slott med sin fina restaurang plus avkopplande park.

Måltider: Frukost
Cykling: flexibel, 20-40 km