Äventyr i Stockholms Skärgård
Detaljerad resväg
Dag 1: I Stockholm

Idag anländer du till Stockholm och har tid att utforska vår pittoreska huvudstad. Stockholm ofta kallas för "Nordens Venedig", och är utan tvekan en unik och vacker stad året runt, inte bara på grund av sitt läge på 14 öar med sin oändliga närvaro av vatten utan också på grund av sin kombination av natur, färgstarka arkitektur och antik historia.

Och du behöver aldrig gå långt för att uppskatta imponerande vyer som sträcker sig över Östersjön och när den slingrar sig förbi stadens byggnader. Ta även en promenad genom 1200-tals Gamla Stan, där du inte kan låta bli att känna medeltids stämningen när du går genom kullerstensgator förbi smala, färgglada hus från förr.

Det finns så mycket att se i Stockholm, som tilltalar så många olika intressen, att du säkert hittar något speciellt att njuta av.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Ingen


Dag 2: Stockholm → Tyresö slott → Tyresta nationalpark → Dalarö → Smådalarö

På morgon kör vi dig från ditt boende i Stockholm till Tyresö slott, där du börjar ditt cykeläventyr. Tyresö är ett imponerande slott med anor från 1600-talet med härliga engelska trädgårdar vid vattnet. Ta en kort promenad genom trädgårdarna över till de närliggande små öarna med underbar utsikt över havet innan du börjar din cykeltur längs lugna småvägar till Tyresta nationalpark.

Tyresta är ett skyddat område på cirka 5000 hektar med träd över 400 år gamla, glittrande skogssjöar och ett rikt djurliv. Hjort strövar fritt medan älgar väntar sin tur när skymningen faller. Ta en paus från att cykla och vandra istället stigarna genom de oändliga skogarna av tall och björk, och ta ett uppfriskande dopp när du passerar en av de många sjöarna. Hitta den perfekta platsen och njut av lugnet och hisnande naturen i Stockholms närmaste nationalpark.

Efter en stund i parken då är det dags att sätta dig igen på sadeln och cyklar genom åkrar och skogar tills du når den idylliska byn Dalarö, din första smak av Stockholms underbara skärgård. Dalarö är en gammal tullstation som utvecklades till en populär semesterort under senare delen av 1800-talet på grund av sitt vackra läge och charmiga hus. Utforska de pittoreska smala gatorna av färgglada trähus, simma från Schweizerdalens vita stränder eller besök den charmiga 1400-talskyrkan.

Därefter fortsätter du med cykel till Smådalarö Gård några kilometer från Dalarö.

Boende: Smådalarö, hotell
Måltider: Frukost
Cykling: 38 km
Vandring: Flexibel/ Beräknad vandringstid: 3 timmar


Dag 3: Smådalarö Dalarö Ornö Utö

På morgonen cyklar du den korta vägen tillbaka till Dalarö där du kan du spendera några timmar på att utforska Dalarö. Missa inte en promenad upp till den vackra utsiktspunkten på Lotsberget med vidsträckt utsikt över skärgården. Lunch ingår i en respekterad restaurang med havsutsikt och lokala fiskrätter.

Du tar sedan båten och åker ut bland de tusentals öarna som utgör den södra delen av Stockholms skärgård, en till synes oändlig skärgård med 24 000 öar som ligger precis vid Stockholms tröskel. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses den vara ett av världens naturliga underverk.

Första stoppet tar dig till vackra Ornö. Ornö är den största ön i södra skärgården, totalt 14 km lång och 6 km vid sin bredaste del. Ornö har traditionellt varit mindre exploaterad för turism än några av de angränsande öarna och är idag en ö med ett levande samhälle som ännu inte upptäckts av storskalig turism.

Du har sedan chansen att besöka öns fyra hörn på två hjul och njuta av dess unika natur runt Mane Äng, med både skog och öppet landskap, plus möjligheter att simma från de släta klipporna samt besöka historiska landmärken på väg, som träkyrkan från 1885. Missa inte en promenad upp till Ornös utsiktspunkt på Telegrafberget, södra skärgårdens högsta punkt.

Du tar sedan kvällsbåten från Ornö och framåt till semesterön Utö.

Boende: Utö, hotell
Måltider: Frukost & lunch
Cykling: Flexibel/ca. 30 km
Båttur: Dalarö → Ornö, 30 minuter & Ornö → Utö, 50 minuter


Dag 4: På Utö 

Idag har du av en hel dag på Utö för att njuta av öns kultur och natur. Ta dina cyklar och cykla längs hela ön, korsa över en liten bro till gränsande Ålö där du hittar lugn och ro på en vit sandstrand och färska fiskrätter i en charmig fiskrestaurang med vackert sjöläge. Du kan också välja att öhoppa till en annan nära liggande ö som heter Nåttarö, där du kan njuta av en av skärgårdens bästa sandstränder med fantastisk havsutsikt. Utö erbjuder också en mängd andra aktiviteter från havskajakpaddling i det lugna vattnet, till vandring längs kuststigarna, som passerar släta klipporna vid vattnet, vita sandstränder medan du andas den friska, rena skärgårdsluften. 

Boende: Utö, hotell
Måltider: Frukost
Cykling: Flexibel/ca. 25 km
Valfria aktiviteter: vandring, havskajakpaddling
 


Dag 5: Utö → Fjärdlång → Stockholm

På morgonen har du chansen att besöka byn och går upp till väderkvarnen byggd 1791 för att njuta av en av Utös bästa utsikter. Alternativt besöker du gruvmuseet och lära dig mer om denna gruvsamhällets intressanta historia. Efter en ledig morgon på ön tar du båten vidare till ytterligare en ö i skärgården, Fjärdlång.

Trots att den ligger i utkanten av livliga Stockholm kunde Fjärdlång inte vara mer avlägsen och hela ön har förklarats till naturreservat. Markerade gångstigar slingrar sig genom öns skogar så att du kan tillbringa dagen med att vandra runt ön. Missa inte att vandra upp till öns högsta punkt, Tysta Klint, där du kan beundra den vackra utsikten som sträcker sig över skärgården.

Du tar sedan eftermiddagsbåten från Fjärdlång tillbaka till Stockholm och njuter av det vackra landskapet när båten slingrar sig förbi öar, kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.

Boende: Stockholm, hotell
Måltider: Frukost
Valfria aktiviteter: vandring, havskajakpaddling
Båttur: Utö → Fjärdlång, 25 minuter & Fjärdlång → Stockholm, 3 timmar 20 minuter
 


Dag 6: I Stockholm

Idag kan du välja att ta en självguidad cykeltur genom Stockholms unika stadspark. Parken är 27 km2 och är en grön oas som kombinerar kulturarv och natur. Här kan du cykla genom forntida skogar, besöka slott och bada från klipporna vid vattnet. Djur som rävar, grävlingar, marter, mink och rådjur strövar fritt och det största antalet stora ekar i norra Europa finns precis här, i stadens centrum!

Din självguidad cykeltur tar dig genom den här lugna stadens gömställe och inkluderar den kungliga ön Djurgården där många av Stockholms bästa museer ligger, Rosendals slott och sina underbara trädgårdar och café plus den pittoreska kanalen som rinner genom ön. Missa inte Kaknästornet med sitt 30 våningar höga utsiktsdäck med fantastisk utsikt över Stockholm. Kör norrut och du kommer till Hagaparken och Haga slott - hem till den kronprinsessans familj - som ligger bredvid vackra Brunnsviken. Längre norrut når du så långt som Ulriksdals slott med sin fina restaurang plus avkopplande trädgårdar.

Måltider: Frukost
Cykling: flexibel