Vildmarksvandring & paddling med stuga


Kanot- och vandringsäventyr genom Sveriges sydligaste vildmark.

Paddla i lugn tack genom det pittoreska Marvikensjösystemet och den långsmala Klämmingen. Denna rad smala sjöar användes en gång i tiden av vikingarna när de reste mellan sin huvudstad på Birka och Östersjön. Idag är det din tur att göra denna vackra resa. 

Följ Sörmlandsleden som slingrar sig genom trolska urskogsstigar kantade med gamla träd och frodiga gröna och vita mossor. Klättra uppför klipporna som sträcker sig mot sjön och njut av vackra utsikter över sjöar och skog så långt ögat kan se.

Uppskatta lugnet och den vackra miljön av den mäktiga skogen som omger dig.Resväg

Dag 1: Läggesta → Åkers Styckebruk → Marvikarna Laxne

Transfer från Läggesta till Åkers Styckebruk
Kanotpaddling från Åkers Styckebruk till Laxne. Passerar Marvikens sjöar och Marviken naturreservat &
utsiktspunkt

Du möts av kanoterna när du kommer fram till Åkers Styckebruk. Efter kanotintroduktionen paddlar du lugnt genom Marvikarnas fantastiska landskap. Paddlingssträcken bjuder på 4 smala sjöar mellan Åkers och Laxne som har sin egen unika karaktär på grund av sin geologiska historia - berget delas i två och som ett resultat gränsar Marviken idag med 50 meter höga klippor.

Ta en paus från paddlingen och vandra en kort stund på Sörmlandsleden upp på klipporna ovanför sjöarna. Här kan du njuta av din picknicklunch med utsikt över den vackra skogen och sjöarna som omger dig.

Efter lunchen återvänder du till dina kanoter och fortsätter paddla på Mellan Marviken hela vägen till slutet av Övre Marviken. Njut av stillheten när du paddlar mitt i sjön, och lyssnar på fåglarna och det mjuka vågsskvalpet omkring dig.

Vid Övre Marviken lämnar du kanoten och beger dig mot Laxnes skogar där du hitta din övernattnings stuga mitt i skogen och ett stenkast från Klämmingen.

Boende: Laxne, stuga
Måltider: Middag
Paddling: 10 km
Lifts: 4 (40 m, 50 m, 20 m & 300 m)


Dag 2: Laxne Fräkenberget → Klämmingbergbadet → Södertuna → Gnesta

Transfer från Laxne till Sörmlandsleden
Vandring från Laxne till Gnesta. Passerar Fräkenberget utsiktstorn, Axsjön, Klämmingen utsiktsplats, Klämmingbergsbadet och Kattnäs & Frustuna kyrkor

Efter frukost säger du farväl av stugan och tar en kort transfer fram till början av Sörmlandsleden. Tillbaka på Sörmlandsleden passerar du först en serie vackra utsiktspunkter över långsmala Klämmingen innan du fortsätter mot Stora Kvarnsjön på våg till Fräkenberget med utsiktstorn. Om du inte vågade klättra upp på utsiktstornet vid Stenhuggarmon, missa inte din andra chans nu med det något lägre och bredare utsiktstornet Fräkenberg. Nu står du på Gnestas högsta punkt och härifrån kommer du belönas med lika fantastisk utsikt av skogarna!

Fortsätt följa de orange markeringarna som passerar sjö efter sjö och tar dig genom denna avlägsna, väglösa miljön. Tar en omväg till en sista utsiktspunkt, med spektakulär utsikt över Klämmingen, som sträcker sig i fjärran. Njut av lugnet för en sista gång!

Nu går du ner till sjön och passerar Klämmingbergsbadet där du kanske lockas ta ett dopp innan du fortsätter mot Gnesta förbi Kattnäs & Frustuna kyrkor och Södertuna slott, till Gnesta där du kan resa vidare med pendeltåg, tåg eller buss.

Måltider: Frukost & lunch
Vandring: 21 km


Boende

Laxne
The Lodge
Denna mysiga timmerstugan är från slutet av 18 hundratals och ligger mitt i skogen endast en kort avstånd från Klämminge sjö. Rummet har en lyxig 180cm kontinentalsäng samt möjlighet att göra te och kaffe. Ett modernstandard duschrum finns tillgängligt. Observera att detta inte är en-suite men kommer att vara endast för er användning. Frukost, sängkläder, handdukar, morgonrock och tofflor ingår. Utomhusgrill är tillgänglig för er användning.
Lodgen ligger på 'Gården' på PilgrimsRest wellness Center. Bastu och massage kan bokas separat.


Nivå

Paddling
Kanotleden följer lugna sjöar utan fors eller strömmar. Marvikarnas sjöar är mycket smala och skyddade, sjön Klämmingen är lite bredare och kan därmed lockas mer vind. Vinden, om den är emot dig, gör resan mer utmanande. Utan vind betraktas resan som en lätt nivå.
Vattentäta skor rekommenderas eftersom det blir blött i kanoten såväl som när du går in i och ut ur kanoten.

Vandring
Vandringen följer mestadels skogsstigar. Kuperad terräng med några branta stigningar upp till utsiktspunkter..
Bra vandringsskor rekommenderas. 


Datum

Resan är tillgänglig varje dag mellan maj & oktober


Pris - 10% ny tur rabatt

2 210 kr per person


Pris Inkluderar

Vägbeskrivningar och kartor (2 dagar)  

Transfer Läggesta / Skottvångs Gruva (dag 1) 

Kanotuthyrning x 1 dag

Kanottransfer från Laxne (dag 1)

Stugan 'The Lodge' x 1 natt
Sängkläder, handdukar, morgonrock och tofflor ingår 

Grillmiddag (dag 1)
Frukost (dag 2)
Picknick lunch (dag 2)

Transfer stuga / Sörmlandsleden (dag 2)


Extra tillval

Baggage transfer:
Dag 1 baggage transfer Skottvångs Gruva till Laxne behövs inte eftersom väskorna kan följa med i kanoten
Dag 2 bagagetransfer Laxne till Gnesta @ 150 kr per person


Galleri