Minibreak Utö


2-dagars cykeltur som passerar nationalparkens urskog, slingrande små vägar genom idylliska landsbygd och semesterön Utö.

En skärgårdsbåttur från Stockholm tar dig till Tyresö med sitt imponerande slott och härliga trädgårdar. Små kustvägar slingrar sig fram till de djupa skogarna, glittrande sjöar, och lugn och ro av Tyresta nationalpark. Fortsätt på grusvägar till Årsta Havsbad, med stor sandstrand och brygga som är porten till Stockholms mäktiga skärgård. Utö semesterö har aktiviteter för alla från sandstränder och vandringsslingor till mysiga butiker och gruvhistoria, och med cykel kan du lätt uppleva öns många sidor.

Njut av en kryssning tillbaka till Stockholm som slingrar sig förbi öar, smala kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.


Resväg

Dag 1: Stockholm* → Tyresö slott → Tyresta nationalpark → Årsta havsbad → Utö

Skärgårdsbåt från Stockholm till Tyresö i Haninge
Cykla från Tyresö till Tyresta nationalpark via Tyresö slott
Vandring i Tyresta nationalpark
Cykla från Tyresta nationalpark till Årsta Havsbad
Båttur från Årsta Havsbad till Utö

På morgonen tar du skärgårdsbåten från Stockholm till Tyresö, där du börjar cykla. Första sevärdheten är Tyresö slott, ett imponerande slott med anor från 1600-talet och ljuvliga engelska trädgårdar vid vattnet. Ta en promenad över till de närliggande små öarna med underbar utsikt över havet innan du fortsätter din cykeltur längs lugna små vägar den korta vägen till Tyresta nationalpark. Tyresta är ett skyddat område på cirka 5000 hektar med träd över 400 år gamla, glittrande skogssjöar och ett rikt djurliv. Hjort strövar fritt medan älgar väntar sin tur när skymningen faller. Ta en paus från att cykla och vandra istället stigarna genom de oändliga skogarna av tall och björk, ta ett uppfriskande dopp när du passerar en av de många sjöarna. Hitta den perfekta platsen och njut av lugnet och hisnande naturen i Stockholms närmaste nationalpark.

Efter en stund i parken då är det dags att sätta dig igen på sadeln och cyklar genom åkrar och skogar tills du når Årsta Havsbad där du kommer ta båten till semesterön Utö. Och om du måste vänta för båtturen till Utö så kan du med fördel ta ett dopp på Årstas stora, inbjudande sandstrand vid bryggan. Men njut inte för mycket av stranden, båten väntar inte! 

Sedan åker du ut bland de tusentals öarna som utgör den södra delen av Stockholms skärgård, en till synes oändlig skärgård med 24 000 öar som ligger precis vid Stockholms tröskel. Skärgårdsresan slutar vid Utö där du kommer njuta av en god natts sömn.

* Under sommaren & hösten kan resan starta i Stockholm (Strömkajen), Nacka Strand, Boo, Saltsjöbaden eller Tyresö. 

Boende: Utö
Cykling: 38.5 km
Vandring: Ej fast / beräknad vandringstid: 2-3 timmar
Båttur: Stockholm → Tyresö, 1 tim 30 min; Årsta Havsbad 
→ Utö, 45 mins


Dag 2: Utö → Ålö → Utö → Stockholm*

Cykla på Utö till Ålö
B
esök på stranden och vandring på Ålö
Cykla tillbaka till Utö, besök Gruvbyn & vandring
Båt från Utö till Stockholm

Idag har du av en hel dag på Utö för att njuta av öns kultur och natur. Ta dina cyklar och cykla längs hela ön, korsa över en liten bro till gränsande Ålö där du hittar lugn och ro på en vit sandstrand och färska fiskrätter i en charmig fiskrestaurang med vackert sjöläge. 

Du kan också välja att öhoppa till en annan nära liggande ö som heter Nåttarö, där du kan njuta av en av skärgårdens bästa sandstränder med fantastisk havsutsikt. Utö erbjuder också en mängd andra aktiviteter från havskajakpaddling i det lugna vattnet, till vandring längs kuststigarna, som passerar släta klipporna vid vattnet, vita sandstränder medan du andas den friska, rena skärgårdsluften.  

Du tar sedan eftermiddagsbåten från Utö tillbaka till Stockholm och njuter av det vackra landskapet när båten slingrar sig förbi öar, kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.

* Under sommaren & hösten kan resan sluta vid Nacka Strand, Boo, Saltsjöbaden, Tyresö eller Stockholm.

Måltider: Frukost
Cykling: Flexibel/ca. 30 km
Båttur: Utö → Stockholm, 4 timmer


Boende på Utö

INGÅR
UTÖ
Utö Värdshus
Utö Värdshus ligger några minuter från byn och hamnen högt uppe på en kulle med underbar utsikt över öarna i södra skärgården. Rummen ligger antingen i närliggande historiska byggnader eller mysiga trästugor. En respekterad restaurang finns på Värdshuset - en av skärgårdens bästa!


Nivå

Den första cykeldagen är strax över 40 km på svagt kuperad terräng. Den andra cykeldagen är kortare och flexibel så att du kan anpassa avståndet efter dina önskemål - vi rekommenderar dock att du beräknar minst 30 km cykling för att få ut det mesta av dagen.

Obs att du inte har hela dagen att slutföra cykelavståndet. På dag 1 lämnar du skärgårdsbåten vid Tyresö kl. 10.25. På dag 2 lämnar skärgårdsbåten utö Gruvbryggan kl. 16.00. Cykelvägen är dock lätt med svagt kuperad terräng.


Datum

Tidtabellerna för 2024 att bekräftas men förväntas vara enligt nedan:

Sommar
23 juni - 18 augusti
Denna resa är tillgänglig varje dag under sommarsäsongen.

Höst
24 augusti & 31 augusti
Denna resa är tillgänglig varje lördag.Vad som ingår

Detaljerade vägbeskrivning och kartor & GPX (2 dagar)
Skärgårdsbåt Stockholm / Tyresö (dag 1)
Skärgårdsbåt Årsta / Utö (dag 1)
Hotell x 1 natt
Frukost x 1
Skärgårdsbåten Utö / Stockholm (dag 2)


Extra tillval

Cykeluthyrning
Mountainbikes och hybridcyklar är lämpliga för denna resa - se vår cykeluthyrning för priser
20% rabatt på alla våra cyklar om de hyrs för våra turer


Galleri