Minibreak Mariefred


2-dagars cykeltur som njuter av den perfekta landsbygden i Sörmland, mysiga byar vid sjön och imponerande slott och domkyrka.

En ångbåtsresa tar dig från Stockholm till landsbygden i Sörmland, ett landskap präglat av ängar, skogar och sjöutsikter. Cykla kustleden längs med Mälaren förbi Taxinge slott med sin goda kakbuffé tills du når charmiga Mariefred, en idyll av färgglada trähus vid sjön som domineras av imponerande Gripsholms slott. Tillbaka på cykelleden tar du dig genom det öppna landskapet till Strängnäs, en livlig hamn med historiskt centrum och dramatisk domkyrka som dominerar stadens silhuett.

Luta dig tillbaka och njut av landskapet och sjöutsikten ombord den historiska ångbåten när du lugnt reser över Mälaren tillbaka till livliga Stockholm.


Resväg

Dag 1: Stockholm → Överenhörna → Taxinge slott → Mariefred

Ångbåt från Stockholm till Sörmland
Cykla till Mariefred via utsiktspunkt, Överenhörna kyrka och Taxinge slott

På morgonen tar du ångbåten från centrala Stockholm och åker ut på vackra Mälaren. Ångbåten lämnar dig i pittoreska Sörmland där du börjar ditt cykeläventyr. Trampa längs småvägar genom ett föränderligt landskap med öppna fält, sömniga byar, utspridda lador och djupa skogar. Passera milsvida utsikt över Mälarens vatten och öar, samt charmiga Överenhörna kyrka och folkmuseum.

Dina ansträngningar kommer att belönas på Taxinge slott, inte bara på grund av sitt härliga läge vid vattnet utan också på grund av kakbuffén med över 65 hemlagade kakor. Efter din energipåfyllning är det dags att börja den sista delen av din resa till Mariefred. Du har ett antal val från Taxinge slott, antingen cykla längs Mälaren och njuta av utsikten över Gripsholms slott längs vägen, eller ta det historiska ångtåget eller ångbåten tillbaka till Mariefred om du vill vila från cykelsadeln.**

Cykla till Mariefred och njut av sommarenspuls eller lågsäsongslugn i denna charmiga kustby. Grundades 1605 och känd för sina smala, slingrande gator och färgglada trähus är Mariefred ännu mer känd för ett av de viktigaste och mäktigaste slotten i regionen, Gripsholms slott.

* möjligt att cykla cirka 10 km mindre beroende på vilken ångbåtsbrygga du väljer
** beror på tidtabeller, som skiljer sig över året

Boende: Mariefred
Cykling: 35-46 km
Ångbåttur: Stockholm → Sörmland, 1 hr 50 mins 


Dag 2: Mariefred → Strängnäs → Mariefred → Stockholm

Cykla från Mariefred till Strängnäs längs Näckrosleden
Besöka Strängnäs. Cykla från Strängnäs till Mariefred
Ångbåt från Mariefred till Stockholm

Dagens cykeltur tar dig från Mariefred längs Näckrosleden som slingrar sig längs små vägar och grusvägar genom det öppna landskapet med vidsträckt utsikt. Din destination idag är Strängnäs, en livlig hamnstad med historiskt centrum och den kända väderkvarnen som höjer sig ovanför den gamla stadskärnan. Ta en promenad genom de pittoreska gatorna, njut av en kaffepaus i ett av de många charmiga kaféerna och ströva längs strandpromenaden. Missa inte heller ett besök på Strängnäs höjdpunkt; den imponerande domkyrkan från 1200-talet som står stolt i hjärtat av Strängnäs.

Tillbaka till cyklarna och du tar dig tillbaka till Mariefred i tid för ett besök till Gripsholms slott, Hjorthagens naturreservat eller en kort vandring i det charmiga by. Sedan är det dags att gå ombord ångbåten och njuta av den lugna resan tillbaka till Stockholm, medans du tar hem goda minnen från ditt cykeläventyr i Sörmland.

Måltider: Frukost
Cykling: 44 km
Båttur: Mariefred → Stockholm, 3 hr 30 mins 


Boende i Mariefred

INGÅR
Röda Magasinet B&B

Charmigt rum & frukost med rymliga rum centralt beläget i Mariefred, bara några minuter från torget, kyrkan och Gripsholms slott. Tre dubbelrum och en svit. Pentry och privat badrum i varje rum. Frukost serveras på lokal cafe.

INGÅR
Skomakargården B&B
Mycket charmigt rum & frukost i gammalt tidstypiskt trähus från tidigt 18oo's bara några steg från torget, kyrkan och Gripsholms slott. Fyra dubbelrum som ligger runt en härlig innergård.


UPGRADERAD
Gripsholms Värdshus
Gripsholms Värdshus går tillbaka till 1609 och genom århundradena har det exklusiva hotellet varit valet för kungar och drottningar. Här hittar du en rik kulturmiljö och vackra omgivningar. Beläget mittemot det imponerande Gripsholms slott.
Extra kostnad: 350 kr per person/natt  


Nivå

Varje cykeldag är cirka 40 km (finns även möjlighet att korta ner avståndet - se nedan) i svagt kuperad terräng. Observera att du inte har hela dagen att slutföra cykelavståndet. Dag 1 lämnar du ångbåten kl. 11.50. Dag 2 ångbåten lämnar Mariefred kl. 16.30. Cykelvägen är dock lätt med svagt kuperad terräng och därför uppskattar vi cirka 4 timmars cykling varje dag utan stopp.

Observera att på dag 1 kan du gå av ångbåten senare och minska cyklingen med cirka 10 km cykling. Du kan också ta ångtåget eller ångbåten från Taxinge slott till Mariefred och minska cyklingen med cirka 13 km, men detta beror på tidtabellerna som är mer begränsade under lågsäsong.


Datum 2024

Denna resa är tillgänglig lördagar i juni: 1 juni, 8 juni, 15 juni & 29 juni
Denna resa är tillgänglig lördagar & onsdagar i juli & augusti: 6 juli - 7 augusti
Denna resa är tillgänglig lördagar i augusti: 10 augusti, 17 augusti, 24 augusti & 31 augusti



Vad som ingår

Detaljerade vägbeskrivningar (på engelska) och kartor & GPX-fil (2 dagar)
Ångbåt Stockholm/Sörmland (dag 1)
B&B x 1 natt
Frukost x 1
Ångbåt Mariefred/Stockholm (dag 2)


Extra tillval

Cykeluthyrning
Mountainbikes och hybridcyklar är både lämpliga för denna resa - se vår cykeluthyrning för priser
20% rabatt på alla våra cyklar om de hyrs för våra turer


Galleri