Minibreak Ekerö


2-dagars cykeltur som utforskar vikingaöarna Birka, Adelsö, Ekerö och Lovö samt två världsarvs att beundra på vägen.

En båttur från Stockholm tar dig över vackra Mälaren till Birka med sin anrika historia från vikingatiden. Fortsätt din resa in i det förflutna när du cyklar idylliska småvägar på Adelsö förbi stämningsfulla Hovgården. Stanna för ett dopp på en avskild strand och klättra upp utsiktstornet för att beundra den vidsträckta utsikten över Mälarens farleder som en gång används av vikingalångskepp. Följ små vägar och grusvägar på Munsö och Ekerö och passera utsikter över det öppna landskapet. Lovö är ett cyklists paradis och Drottningholms slott är det perfekta stället att ta en paus från sadeln för att ströva genom sina ljuvliga trädgårdar.

En kort båttur tillbaka till Stockholm kompletterar detta upplevelserikt cykeläventyr.


Resväg

Dag 1: Stockholm* → Björkö → Adelsö → Munsö Ekerö

Båt från Stockholm till Björkö (Birka) **
Privat båt från Björkö till Adelsö
Cykling på Adelsö förbi Hovgården och utsiktstornet
Bilfärja från Adelsö till Munsö
Cykling på Munsö och Ekerö förbi Munsö kyrka

På morgonen tar du båten från Stockholm över Mälaren till Björkö, hem till Birka Vikingstad med museum och det mäktiga Ansgar-monumentet som ligger högt uppe på kullen med utsikt över vikingarnas farleder. Du har en och en halv timmar på dig att upptäcka Birka, antingen besöka museet och ta en guidad tur, alternativt ta din cykel och upptäck ön i din egen takt. Därefter en privat båt hämtar dig och ta dig till Adelsö bara några minuter bort.

Adelsö är en idyllisk ö för cykling med sina små vägar som tar dig runt hela ön. Stanna vid Hovgården för att ytterligare uppskatta vikingarnas liv och klättra upp i utsiktstornet för att beundra vidsträckt utsikt över Mälaren. Det finns också möjlighet att bada på avskilt badplats. Bilfärjan tar dig sedan över till Munsö.

På Munsö följer du de mindre vägarna så mycket som möjligt genom pittoreska öppna landskap och förbi Munsö kyrka tills du når din övernattningsdestination på Ekerö, Skytteholm hotell - en imponerande herrgård som ligger precis vid vattnet med vackra sjöutsikt!

* Resan kan också börja vid Vårby eller Jungfrusund

** För att kunna hinna med cykelturen till Skytteholm har vi beräknat 1 timme 30 minuter vid Birka.

Boende: Ekerö
Cykling: 46 km
Båttur: Stockholm → Björkö 2 timmar, Björkö → Adelsö 5 min & Adelsö → Munsö 10 min


Dag 2: Ekerö → Lovö → Drottningholm → Stockholm

Cykla från Ekerö till Lovö
Cykling på Lovö förbi Lovö Magasin och Rävstensstigen vandringsled
Besök Drottningholms slott och ströva genom sina trädgårdar
Båt från Drottningholm till Stockholm  

På morgonen fortsätter du cykelturen på Ekerö förbi kyrkor och utsikter tills du når Lovö. Lovö är en härlig ö på Stockholms tröskel och erbjuder små vägar perfekt för cykling samt även vandringsslingor om du känner för en paus från sadeln. Du passerar också charmiga Lovö Magasin där du kan vila i de rustika omgivningarna och njuta av lokalt producerade läckerheter. 

Cykelturen runt Lovö slutar vid Drottningholms slott, det mest välbevarade kungliga slottet som byggdes på 1600-talet i Sverige. Läget vid Mälaren är underbart och trädgårdarna passar perfekt för en eftermiddagspromenad, ett välförtjänt avslut till ditt cykeläventyr genom vikingahistoria och Mälaröarnas vackra landskap.

Båten från Drottningholm tar dig och dina cyklar tillbaka till Stockholm.

Måltider: Frukost
Cykling: flexibel/ca. 40 km
Båttur: Drottningholm → Stockholm 1 tim


Boende på Ekerö


EKERÖ
Skytteholm Hotell
Vackert belägen herrgård vid Mälaren med fantastisk utsikt över sjön. Hotellrum i Skyttegården 100 m från herrgården. Superiorrum i herrgårdsflyglarna. Restaurang, bast- och relaxavdelning för hotellets gäster. En plats där svenska traditioner möter svensk design på ett vackert läge.


Nivå

Varje dag är cirka 40-45 km cykling. Terrängen är svagt kuperad och du cyklar på en blandning av grusväg, små vägar och några större vägar, med eller utan cykelbana. Våra resor är utformade för att undvika de större vägarna där det är möjligt, men det finns vissa sträckor där de inte kan undvikas.

Obs att du inte har hela dagen att slutföra cykelavståndet särskilt på dag 1 på grund av tidtabellen från Stockholm till Birka. Du börjar cykla på Adelsö ca. 13.45 efter ditt besök i Birka och kort båttur till Adelsö. På dag 2 avgår den sista båten tillbaka till Stockholm kl. 17:00 från Drottningholm.Datum 2023

19 maj - 17 juni 
Avgång på fredagar & lördagar

26 juni - 27 augusti 
Avgång varje dag

1 september - 23 september
Avgång på fredagar & lördagarVad som ingår

Detaljerade vägbeskrivningar och kartor & GPX-fil (2 dagar)

Båt Stockholm / Björkö (dag 1)
Entre till Birka museum (dag 1)
Guidad visning av Birkas fornlämningsområdet (dag 1) 

Privat båt Björkö / Adelsö (dag 1) 

Hotell x 1 natt
Frukost x 1

Båt Drottningholm / Stockholm (dag 2)


Extra tillval

Cykeluthyrning
Mountainbikes och hybridcyklar är lämpliga för denna resa - se vår cykeluthyrning för priser
20% rabatt på alla våra cyklar om de hyrs för våra turer

Bagagetransfer
Dag 1 bagagetransfer Stockholm / Ekerö @ 200 kr per person
Dag 2 bagagetransfer Ekerö / Stockholm @ 200 kr per person


Galleri