Minibreak Dalarö


2-dagars cykeltur som passerar nationalparkens urskog, färgglada Dalarö och en öhopp till Ornö.

En skärgårdsbåttur från Stockholm tar dig till Tyresö med sitt imponerande slott och härliga trädgårdar. Små kustvägar slingrar sig fram till de djupa skogarna, glittrande sjöar, och lugn och ro av Tyresta nationalpark. Fortsätt på grusvägar till Dalarö, en livlig skärgårdsby med smala gränder, färgglada trähus, stränder och underbar utsikt över öarna i södra skärgården. Öhoppa till Ornö och utforska öns alla hörn och missa inte att klättra uppför utsiktstornet med milsvid utsikt över oändliga öar...

Njut av en kryssning tillbaka till Stockholm som slingrar sig förbi öar, smala kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.


Resväg

Dag 1: Stockholm* → Tyresö slott → Tyresta nationalpark → Dalarö

Skärgårdsbåt från Stockholm till Tyresö i Haninge
Cykla från Tyresö till Tyresta nationalpark via Tyresö slott
Vandring i Tyresta nationalpark
Cykla från Tyresta nationalpark till Dalarö

På morgonen tar du skärgårdsbåten från Stockholm till Tyresö, där du börjar cykla. Första sevärdhet är Tyresö slott, ett imponerande slott med anor från 1600-talet och ljuvliga engelska trädgårdar vid vattnet. Ta en promenad över till de närliggande små öarna med underbar utsikt över havet innan du fortsätter din cykeltur längs lugna små vägar den korta vägen till Tyresta nationalpark. Tyresta är ett skyddat område på cirka 5000 hektar med träd över 400 år gamla, glittrande skogssjöar och ett rikt djurliv. Hjort strövar fritt medan älgar väntar sin tur när skymningen faller. Ta en paus från att cykla och vandra istället stigarna genom de oändliga skogarna av tall och björk, ta ett uppfriskande dopp när du passerar en av de många sjöarna. Hitta den perfekta platsen och njut av lugnet och hisnande naturen i Stockholms närmaste nationalpark.

Efter en stund i parken då är det dags att sätta dig igen på sadeln och cyklar genom åkrar och skogar tills du når den idylliska byn Dalarö, din första smak av Stockholms underbara skärgård. Dalarö är en gammal tullstation som utvecklades till en populär semesterort under senare delen av 1800-talet på grund av sitt vackra läge och charmiga hus. Utforska de pittoreska smala gatorna av färgglada trähus, simma från Schweizerdalens vita stränder eller besök den charmiga 1400-talskyrkan.

* Under sommaren & hösten kan resan startar i Stockholm (Strömkajen), Nacka Strand, Boo, Saltsjöbaden eller Tyresö. 

Boende: Dalarö
Cykling: 39-45 km
Vandring: Ej fast / beräknad vandringstid: 2-3 timmar
Båttur: Stockholm → Tyresö, 1 tim 30 min


Dag 2: Dalarö → Ornö → Stockholm*

Båt från Dalarö till Ornö, Hässelmara
Cykla på Ornö förbi Mane Äng och Telegrafberget
Båt från Ornö till Stockholm

På morgonen kan du spendera några timmar på att utforska Dalarö by och missa inte en promenad upp till den vackra utsiktspunkten på Lotsberget med vidsträckt utsikt över skärgården. Du tar sedan båten och åker ut bland de tusentals öarna som utgör den södra delen av Stockholms skärgård, en till synes oändlig skärgård med 24 000 öar som ligger precis vid Stockholms tröskel. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses den vara ett av världens naturliga underverk.

Första stoppet tar dig till vackra Ornö. Ornö är den största ön i södra skärgården, totalt 14 km lång och 6 km vid sin bredaste del. Ornö har traditionellt varit mindre exploaterad för turism än några av de angränsande öarna och är idag en ö med ett levande samhälle som ännu inte upptäckts av storskalig turism.

Du har sedan chansen att besöka öns alla hörn på två hjul och njuta av unik natur runt Mane Äng, med både skog och öppet landskap, plus möjligheter att simma i sjön samt besöka träkyrkan från 1885. Missa inte en promenad upp till Ornös utsiktspunkt på Telegrafberget, södra skärgårdens högsta punkt.

Du tar sedan eftermiddagsbåten från Ornö tillbaka till Stockholm och njuter av det vackra landskapet när båten slingrar sig förbi öar, kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.

* Under sommaren & hösten kan resan sluta vid Nacka Strand, Boo, Saltsjöbaden, Tyresö eller Stockholm.

Måltider: Frukost
Cykling: Ej fast / ca. 25 km
Båttur: Dalarö → Ornö, 30 minuter & Ornö → Stockholm, 3 timmar 15 minuter


Boende i Dalarö


INGÅR

Smådalarö Gård - obs att Smådalarö Gård ligger 5 km från Dalarö centrum
Smådalarö Gård ligger vid Hemvikens strand i Stockholms södra skärgård. Herrgården byggdes 1810 och har en underbar utsikt över vattnet från restaurangterrassen. Spa, golfbana, tennisbanor och bastu i hotellets lokaler. Nyrenoverad.


Nivå

Den första cykeldagen är ca. 45 km på svagt kuperad terräng. Den andra cykeldagen är kortare och flexibel så att du kan anpassa avståndet efter dina önskemål - vi rekommenderar dock att du beräknar minst 25 km cykling för att få ut det mesta av dagen.

Obs att du inte har hela dagen att slutföra cykelavståndet. På dag 1 lämnar du skärgårdsbåten vid Tyresö kl. 10.25. På dag 2 lämnar skärgårdsbåten Ornö Kyrka mellan kl. 16.00 & 16.55. Cykelvägen är dock lätt med svagt kuperad terräng.


Datum 2024

Tidtabellerna för 2024 att bekräftas men förväntas vara enligt nedan:

Sommar
23 juni - 18 augusti
Denna resa är tillgänglig varje dag under sommarsäsongen.

Höst
24 augusti & 31 augusti
Denna resa är tillgänglig varje lördag.Vad som ingår

Smådalarö Gård x 1
Detaljerade vägbeskrivning och kartor & GPX (2 dagar)
Skärgårdsbåt Stockholm / Tyresö (dag 1)
Frukost x 1
Skärgårdsbåten Ornö / Stockholm (dag 2)


Extra tillval

Cykeluthyrning
Mountainbikes och hybridcyklar är lämpliga för denna resa - se vår cykeluthyrning för priser
20% rabatt på alla våra cyklar om de hyrs för våra turer


Galleri